Характерні особливості
Буркуновий мед вважається лікувальним засобом. Він перевершує багато інших сорти в цьому плані. Але також має відмінні смакові характеристики.
Унікальна особливість — це смак, колір і аромат.
Мед з буркуну відрізняється ароматом ванілі. Він добре відчувається, а тому сплутати з іншим видом солодощі складно.
Продукт буває білий або жовтий. Зміна кольору залежить від бджіл, поточної консистенції продукту, а також зрілості рослини і його підвиди.
Важливо зауважити, що мед швидко кристалізується. Буквально за 1 місяць. З-за цього знайти рідкий мед складно. Він доступний лише на пасіках в період збору врожаю.
Як відрізнити від ріпакової
Покупці можуть переплутати цілющий, унікальний буркуновий мед із звичайним рапсовим. Останній широко поширений. Він більш доступний в ціні, і простіше видобувається. Рівень користі помітно нижче.
З-за зовнішньої схожості ріпаковий мед часто видають за буркуновий. І продають за завищеною ціною. Це справжнє шахрайство.
Розрізнити їх легко. Потрібно понюхати, а також спробувати продукт.
Буркуновий буде приємно пахнути ваніллю. У ріпакової аналога такого аромату немає.
Ще буркун менш солодкий. У нього помірна і приємна слабкість. Ріпаковий мед нудотний. Без разбавки є його складно.
Є простий тест з допомогою води. Потрібно взяти зразки, і розчинити їх у воді. Буркуновий швидко розчиняється в рідкому середовищі. На розчинення ріпакової потрібно більше часу, а також зусиль.
Ще спробуйте залишити мед при кімнатній температурі на добу. Підробка може почати бродити. З натуральним донниковым медом нічого не трапиться. Його консистенція не зміниться.
Можна сказати, що у справжнього донникового меду такі особливості:
- біла або янтарно-жовтий поверхню;
- вловимий аромат ваніліну;
- середня солодкість;
- дрібнозерниста структура.
Якщо це не допомагає визначити підробку, тоді потрібно час. Через місяць після покупки рідкого меду він повинен засахариться. При цьому буркуновий продукт стає білим.