Як відрізнити справжній рис Девзира від підробки

Експертна інформація щодо правильного виявлення відмінностей між підробкою рису Девзира і оригіналом. Подробиці про упаковку, зовнішній вигляд і інші ознаки цієї продукції

Привіт! Рис є одним з найбільш корисних поживних злаків. Він присутній в раціоні більшості людей. Сьогодні існують десятки, а можливо і сотні його сортів. Але до числа найбільш якісних і корисних справедливо відноситься сорт Девзира. На жаль, через попит і немаленькою ціни, почали активно з’являтися фальсифікати. Тому виникає питання про те, як відрізнити справжній рис Девзира від підробки. Оригінальний рис продається на Яндекс Маркеті у перевірених постачальників.

Девзира — це узбецький рис, з якого можна приготувати найрізноманітніші східні страви. При цьому ніхто не заважає вам просто його відварити, додати трохи солі і вершкового масла, і подати як гарнір.

Переоцінити користь Девзира досить складно. Але це не тільки причина популярності, але і те, через що на ринку можна зустріти все більше пародій на цей злак.

Сьогодні розповімо про рис Девзира — як відрізнити підробку, а також що взагалі потрібно знати про цю злакову культуру.

Знайомство з рисом сорти Девзира

Перш ніж поговорити про підроблений рис, не зайвим буде розібратися в причинах, чому його прагнуть імітувати.

Девзира відноситься до категорії високоякісних та дорогих слабошлифованных рисов. Це зерна світло-коричневого кольору, мають червоний відтінок. Промивши у воді, зерна набувають бурштиновий відтінок.

Основним місцем вирощування є район Ферганської долини в Середній Азії, який розташувався на березі річки Сирдар’я. В Узбекистані, на батьківщині Девзира, його називають рожевий перли.

Секрет вирощування злака складається в тому, що він зростає в різко континентальному кліматі близько протікає річки. Плюс свою роль відіграє унікальний склад грунту в тих регіонах.

Збір врожаю відбувається 2 рази на рік. Його шелушат, але не шліфують. Це дозволяє зберегти максимум корисних речовин. При термічній обробці зберігається і форма. Але об’єм може збільшуватися у 8 разів.

Шкоду і користь

Якість, поживна цінність, а також вартість є основними причинами того, що з’являється підроблений рис.

Тільки от рис підробка не здатний і близько забезпечити ту ж користь, що і Девзира.

Унікальність сорту полягає в багатому наборі корисних властивостей. А ось протипоказань практично немає.

Якщо говорити про користь узбецького рожевих перлів, то вона така:

  • підвищується рівень гемоглобіну в крові;
  • клітковина впливає на перистальтику кишечнику;
  • виводяться шлаки з організму;
  • зміцнюється нервова система;
  • усуваються мігрені і головні болі;
  • рис захищає від серцево-судинних захворювань;
  • нормалізує артеріальний тиск;
  • стимулює ріст здорового волосся, нігтів;
  • зміцнює волосся;
  • надає шкірі здоровий відтінок;
  • виводить зайві солі з організму;
  • за рахунок фосфору в складі позитивно впливає на зубну емаль;
  • допомагає налагодити репродуктивну функцію у чоловіків, а також жінок;
  • відсутній глютен складі;
  • потужний антиоксидант для боротьби з запальними процесами;
  • зміцнює імунну систему.

Але є і певний шкоду. Причому він пов’язаний переважно з вживанням рису у великій кількості.

Якщо зловживати Девзирой, то можна зіткнутися з такими проблемами:

  • метеоризм;
  • порушення в роботі кишечнику;
  • набір ваги при вживанні більше 4-5 разів на тиждень;
  • кремній у складі може призвести до загострення наявної сечокам’яної хвороби.

Але якщо вживати в обмеженій кількості, то отримаєте виключно користь.

А ось несправжній рис представлених корисних властивостей не має. У кращому випадку це виявиться просто недорогий рис звичайний.

Різновиди

Перед тим як визначити підроблений рис, потрібно зрозуміти, які існують різновиди Девзира.

Підробляють все з них. Але так ви точно будете знати, яку різновид сорти вам пропонують.

  • Чунгара. Назва обумовлено найменуванням поселення, де культивували сорт. Зерна мають щільну консистенцію, а також сніжно-білий відтінок. Кількість крохмалю набагато менше, ніж в іншому рисі. Страви виходять пряними і ароматними. Добре вбирає жир, але все одно залишається розсипчастим;
  • Дастар-сарык. Цей сорт вирощують у місті Узген. Урожай зберігають протягом декількох років в мішках, і періодично обробляють водою. Потім йде процес копчення для додання запаху, а також жовтуватого відтінку. Тривале зберігання робить рис твердим, а плов з нього максимально смачним і насиченим;
  • Кора-колтак. Перекладається як чорна палиця з тюркської мови. Відрізняється чорними, а не червоними смужками на зернятках;
  • Лазар. Або Лазер. Підвид Девзиры, який вирощується в Хремзе. Крупа відрізняється м’якою структурою, а також білим квітів. На відміну від інших видів рису, в обсязі при варінні майже не збільшується. Поціновувачі східної кухні вибирають саме цей сорт для плову;
  • Аланга. Один з найдешевших і популярних сортів. Зерна щільні і великі, мають перламутровий відтінок.

Тепер ви будете розбиратися в сортах, а також виберіть той підвид Девзиры, який хочете приготувати, використовувати для плову або якого-небудь іншого східного блюда. Всі види можна подивитися в Яндекс Маркеті.

Ознаки підробки

Поки поговорити про те, як визначити підроблений рис сорту Девзира.

не Можна сказати, що зробити це гранично легко. Але якщо знати деякі нюанси, то обдурити вас буде складно.

Чому взагалі людей цікавить питання про те, як відрізнити підроблений рис від натурального? Причин кілька:

  • не хочуть даремно витрачати гроші на фальшивку;
  • є закономірне бажання отримати максимум користі;
  • щоб відчути вишуканий, пряний аромат справжнього узбецького рису;
  • для приготування оригінальних східних страв.

Буде прикро і неприємно віддати кілька сотень рублів за рис, реальна ціна якого виявиться 30 рублів, не більше.

Тому потрібно знати, як визначити підроблений рис від цього. Всього можна виділити кілька ознак:

  • вартість;
  • зовнішній вигляд;
  • аромат;
  • терміну зберігання;
  • вплив на чисту воду.

Якщо говорити про аромат, то у Девзира він насичений, дуже виражений, а також приємний. Ви навряд чи зможете переплутати запах рису дорогого і дешевого. Якщо вам знайомі такі сорти як Басматі, то і з розумінням істинного запаху Девзиры проблем не виникне.

Вартість

Один з найпростіших варіантів як відрізнити рис від підробки, якщо це сорт Девзира. Потрібно подивитися на вартість.

Взагалі ціна — це яскравий показник для багатьох продуктів, таких як натуральний шоколад, або високоякісний твердий сир.

Але проблема в тому, що у деяких продавців підробок совість взагалі відсутня. Вони продають фальсифікат за ціною оригіналу. Це стосується не тільки рису, але і червоної ікри, м’ясних виробів, делікатесної чорної ікри і багато чого іншого.

Абсурд розвитку фальсифікатів продуктів харчування дійшов вже до того, що підробляють курячі яйця, створюючи їх синтетичний аналог.

Якщо говорити про те, як відрізнити підроблений рис від цього за ціною, то тут слід запам’ятати наступне. Один кілограм сорти Девзира коштує в середньому від 350 до 500 рублів. Якщо вам пропонують нібито Девзиру за 100-250 рублів, то можете зробити сміливий висновок про те, що це обман. Таким дешевим цей сорт не буває.

Зовнішній вигляд

Наступний, більш практичний спосіб того, як відрізнити підроблений рис сорту Девзира — це вивчити його зовнішній вигляд, а також помацати руками.

Оригінальні рисові зерна відрізняються приємною структурою при обмацуванні пальцями. Створюється враження, що на поверхні є тонкий шар пудри.

Торкнувшись зерен пальцями, пудра на руках буде рівномірної, без ефекту шурхоту.

Якщо говорити про колір, то він буває як ніжно-рожевим, так і червоно-коричневим.

Термін зберігання

Вартість цього сорту зростає по мірі збільшення терміну його зберігання.

Тому досвідчені фахівці, щоб підвищити смакові якості, а також посилити природний аромат продукту, спеціально протягом декількох років витримують зерна в темному місці. У процесі тривалого зберігання крупу періодично обробляють чистою водою.

У підсумку зерна випромінюють неймовірний аромат, довго зберігаються, а також мають дуже тверду структуру. Підроблений рис лише зовні імітує цей сорт. Зернятка м’які, а термін зберігання як у самого простого і дешевого рису.

Тест у воді

Є відмінний спосіб, як відрізнити підробку Девзира. Причому для цього вам буде потрібно тільки склянку з чистою водою. Або будь-яка інша ємність.

Треба опустити жменьку рису у воду. Якщо це оригінальний продукт, то ніякого брудного осаду при цьому не утворюється. Плюс вода ні в якому разі не повинна забарвлюватися.

Як вже вам відомо, Девзира відрізняється унікальним кольором. Але шахраї легко його повторюють. Причому використовують не якісь хитрі харчові барвники. Надходять куди простіше. Для додання потрібного відтінку подрібнюють цегла, перетворюючи його в пил. Потім посипають зерна. Цегляна пил осідає на поверхні зерна, що і створює рожевий відтінок.

Нічого спільного з оригінальним, цим рисом Девзиру у таких цегляних пародій немає. Цегляна пил не тільки псує смакові якості, але ще може завдати серйозної шкоди здоров’ю при попаданні всередину організму.

Підводимо підсумки

Девзира — це неймовірно смачний, а також ароматний узбецький сорт рису. Є всі підстави робити його настільки дорогим.

Але шахраї намагаються урвати свій шматок від популярності і попиту на цей продукт. Імітуючи справжні зерна, вони можуть використовувати різні методи і способи. Але якщо проявити пильність, а також уважно підійти до вибору товару, то обдурити вас буде складно.

Маючи всі необхідні дані, а також ознайомившись з ознаками підробок, на вашому столі тепер точно виявиться східне блюдо з цим рисом Девзира.

Хто з вас пробував цей рис? Що можете сказати про смак і аромат? Перевіряли на предмет підробки? Що видало контрафакт продукції?

Чекаємо відповідей, а також історій з особистого досвіду.

На цьому поки що зупинимося. Спасибі за увагу!

Підписуємося, залишаємо коментарі, задаємо питання і розповідаємо про проект друзям!