Як відрізнити справжній тростинний цукор від підробки

Детальна інформація про відмінності між підробкою тростинного цукру і оригіналом. Ознаки, за якими можна відразу визначити фальсифікований неякісний товар

Привіт! Все більше людей замислюються про власне здоров’я. І приходить усвідомлення того, що звичайний білий цукор, одержуваний з буряка, не такий вже й корисний. Чого не скажеш про тростинному продукті. Але ось проблема. З’являється все більше контрафактної продукції. І треба навчитися розбиратися в тому, як відрізнити справжній тростинний цукор від підробки.

Напевно всім відомо, що в основі продукту лежить очерет. Щоб отримати коричневий тростинний цукор, з цієї рослини добувають сік, а потім його випарюють.

І якщо звичайний цукор проходить процедуру рафінації, то для тростинного товару це робити не потрібно. Багато в чому це і визначає рівень користі продукту.

Ознаки підробки

Вирушаючи в магазин або на ринок, вам варто заздалегідь дізнатися про те, як відрізнити тростинний цукор від підробки. Інакше ймовірність купити фальсифікат виявиться досить високою.

З технологією виробництва натурального продукту все зрозуміло. Це висушений тростинний сік, перетворений в кристалічні крупинки за рахунок подальшого дроблення.

А ось тростинний цукор підробка — це звичайний білий буряковий продукт, який просто покритий з допомогою патоки. Це надає необхідний колір, а також візуальний ефект. Чимось нагадує принцип підробки гімалайської солі.

Тепер що стосується того, яким повинен бути натуральний тростинний цукор і як визначити підробку.

Основний акцент варто робити на таких ознаках:

  • упаковка;
  • виробник;
  • аромат;
  • форма кристалів;
  • контакт з повітрям;
  • смак;
  • вартість.

Варто коротко пройтися по кожному пункту.

Упаковка

Хоч це і не найочевидніший варіант того, як відрізнити підроблений тростинний цукор від підробленого, з цього цілком можна почати.

Зверніть увагу на упаковку, а також на написи. Тут враховуйте такі моменти:

  • на упаковці обов’язково має бути присутнім слово «нерафінований»;
  • в тексті не буде помилок, помилок і неточностей;
  • дизайн упаковки відповідає оригінальному продукту (можна знайти в Інтернеті або на сайт виробника, якщо він є);
  • присутні написи російською мовою, що підтверджує легальність ввезення продукту в країну.

В іншому ж упаковка зазвичай не дає 100% гарантію того, що це підробка або оригінал. Потрібно враховувати й інші моменти.

А хто виробник

Досить слушне запитання. Очерет не росте повсюдно. Тому далеко не скрізь можна знайти очеретяні плантації, а також виробників цього продукту.

Є кілька країн-виробників, які є основними локаціями для виробників:

  • Куба;
  • Коста-Ріка;
  • Бразилія;
  • Індія;
  • США;
  • о. Маврикія;
  • Південна Америка;
  • Гватемала;
  • Гавайські острови.

Намагайтеся орієнтуватися на виробників саме з цих країн. Зустріти вітчизняних виробників неможливо. Вони можуть бути хіба що пакувальниками. При цьому обов’язково повинна вказувати країна, звідки завезено очерет.

Що підкаже аромат

Відкрийте упаковку і вдихніть аромат цукру.

Натуральний продукт відрізняється яскравим, а також насиченим приємним запахом. Віддалено можна відчути медові нотки.

Якщо ж запах як у звичайного бурякового цукру, занадто різкий, неприємний, а також затхлий, від його покупки і використання краще відмовитися. Тут варіанти два. Це або підробка, або натурпродукт, але прострочений, з порушеною технологією виробництва або зберігання.

Палітра смаків

Відмінною особливістю тростинного цукру є те, що він не такий солодкий, як його буряковий дешевий замінник.

Але при цьому смакові характеристики значно краще. У нього відчувається насичений, а також багатогранний смак. Як і за запахом, за смаковими відчуттями він нагадує чимось мед.

Якщо ви спробували товар, і відчуваєте, що нічим особливим на тлі звичайного білого цукру він не виділяються, або відчуваються неприємні нотки в роті, це підробка.

Раз вже згадали про мед, варто нагадати, що різні сорти меду також активно підробляють. А саме:

  • каштановий;
  • акацієвий;
  • аккураевый;
  • абхазький;
  • липовий;
  • буркуновий і не тільки.

Різновидів кристалів з тростини не так багато. Але це ніяк не заважає проводити фальсифікати.

Контакт з повітрям

Можна провести невеликий тест. Тростинний цукор залиште на повітрі, щоб забезпечити прямий контакт з киснем.

При контакті з повітрям справжній продукт починає тверднути. Аналогічним властивістю пофарбований за допомогою патоки буряковий цукор не володіє.

Форма кристалів

насправді розміри кристалів безпосередньо залежать від конкретного виду цукру на основі очерету.

Деякі кристали дуже дрібні, а інші досить великі.

Важливо, щоб вони не виглядали як цілісні, а також ідеальні за своєю формою і розміром кубики. Наявність чітких і рівних граней нехарактерно для досліджуваного товару.

Навпаки, натурпродукт повинен бути рихлим, а також складатися з кристалів різних розмірів і форм. Це дійсно оригінальна продукція.

Вартість

Це ще одна ознака, яка все одно має право на існування, а також застосування при перевірці справжності продукту.

Натуральний тростинний цукор дешевим бути не може. Подивіться приблизні ціни на ринку за 1 кілограм продукції. І порівняйте з тієї привабливою ціною, яку пропонують вам. Якщо бачите відхилення від середньоринкової ціни хоча б на 15-20%, це вже привід засумніватися в якості, а також справжності продукту.

Намагатися купити дешевий, але при цьому якісний тростинний цукор безглуздо. Тим більше, якщо його продають за ціною звичайного білого цукрового піску. Тут можна бути на 100% впевненим, що перед вами фальсифікат.

Популярні міфи про перевірку тростинного цукру

Є кілька міфів і помилок, які лише заплутують наших співвітчизників, які намагаються харчуватися правильно і використовувати в своєму раціоні натуральний тростинний цукровий продукт.

Почнемо з самого банального і простого.

Багато хто чомусь впевнені, що цукор з такої рослини як очерет не роблять. Чи до нас не завозять. А все, що є у продажу, це не більше ніж білий пофарбований у коричневий колір цукор.

Ні. Цей тростинний цукор у нас продається. Причому досить давно, а також у великих кількостях.

Бурякові коричневі суміші — це і є підробки. Фарбування відбувається за рахунок патоки, або, що ще гірше, з допомогою барвників.

А коричневий колір натурпродукту пояснити легко. При видобутку соку його випарюють, піддаючи сировину мінімальної промисловій обробці. Це дозволяє зберегти натуральну патоку в складі, залізо, кальцій, фосфор, а також інші мікроелементи.

Чим вище концентрація патоки у складі, тим більш темним буде продукт.

Врахуйте тільки, що тростинний цукор може бути і білим. У ньому патоки немає. Зате є м’який смак, а також тропічний ніжний аромат.

А тепер окремо поговоримо про ще два міфи, пов’язаних з визначенням підробки.

Міф No1. Цукор можна перевірити з допомогою води

Суть в тому, щоб розчинити продукт у воді, і це покаже, підробка перед нами чи ні. Нібито при фарбуванні рідини проявляється барвник, і це видає з усіма потрохами фальсифікат.

Це оману.

насправді натурпродукт теж цілком собі успішно забарвлює воду. Патока, обволікаючи кристали, розчиняється в рідині перша. Це і сприяє її фарбування.

Міф No2. Тростинний цукор вступає в реакцію з йодом

Є поширена думка, що йод — це 100% спосіб виявити фальсифікат тростинного цукру.

Досить взяти звичайний йод, і капнути його на кристали, або в розчин з розведених у воді кристалів. І якщо вода набуває блакитний відтінок, то це 100% натуральний продукт. Якщо немає, тоді перед вами підробка.

насправді це не так.

міфу є свої пояснення. Справа в тому, що тут мова йде про сахаридах. Інші популярні сахариди — це крохмаль і хліб. Вони дійсно вступають в реакцію з йодом, а також забарвлюються в синій колір.

Такий метод визначення використовували раніше, щоб зрозуміти, чи є в м’ясній котлеті хліб чи ні.

Це відноситься виключно до полісахаридів. А тростинний цукор — це моносахариди.

Тому очікувати якоїсь реакції на йод навряд чи варто. Говорити про перевірки достовірності таким методом можна ні в якому разі.

Цукор не буде ставати синім. Тому що не має з-за свого хімічного складу, а також хімічного складу медичного йоду.

Підводимо підсумки

Тростинний цукор — це корисний натуральний, а також зберігає у своєму складі безліч мікроелементів продукт.

Підвищений попит на товар, який позиціонується як продукт здорового харчування, привернув шахраїв. Вони навчилися видавати звичайний, а також дешевий буряковий цукор за тростинний. На жаль, у них це дуже добре виходить.

Треба проявити уважність, а також ретельно вивчити товар, щоб підтвердити або спростувати припущення про фальсифікат. Так що намагайтеся підходити до питання комплексно, використовуючи всі отримані знання.

найпростіший варіант — це знайти перевіреного постачальника або продавця, і купувати цей натурпродукт виключно там.

Чого точно не варто робити, так це купувати нібито тростинний продукт на вагу в сумнівних місцях і незрозумілих точках продажів.

Хто вживає тростинний цукор? Як часто і в яких кількостях? Чому вирішили перейти на нього? Наскільки це корисно у порівнянні зі звичайним цукром? Як перевіряєте на предмет натуральності? Чим видала себе підробка?

Чекаємо відповідей, а також цікавих історій з особистого досвіду.

На цьому все. Спасибі за увагу!

Залишайтеся з нами, пишіть коментарі, задавайте питання і розповідайте про проект друзям!