Привіт, друзі! Сьогодні говоримо про те, як відрізнити натуральний мед від підробки. Підведемо риску під усім сказаним раніше.
Існує безліч різновидів такого продукту як мед. Справжній мед роблять бджоли, збираючи і переробляючи нектар. Це природне ласощі, яке навчився збирати людей у великих обсягах.
Для цього організовують спеціальні пасіки, розмножують медоносних бджіл, а також розміщують їх близько квітучих рослин. Створюючи оптимальна умова для збору нектару, виходить продукт вищої якості.
на Жаль, підроблений мед — поширене явище на ринку. Відрізнити не так просто. Підробка складається з таких компонентів як цукор, барвник, ароматизатор та ін. Хтось повністю імітує натурпродукт. Інші розбавляють його.
Сьогодні ви дізнаєтеся про мед — як відрізнити справжнє від підробки, зрілий від незрілого, натуральний від переробленого.
Експрес перевірка
Невідомо що недобросовісний виробник вирішить додати в справжній мед для збільшення прибутку. Разбавка — це популярний прийом.
Хтось розбавляє з метою збільшити обсяги. Інші для імітації більш дорогих сортів.
В натуральний продукт часто додають крейду, крохмаль і борошно. Для перевірки достовірності достатньо розвести трохи меду з водою. Якщо з’явився осад, а також пластівці, в складі є домішки.
В цю водичку капніть трохи йоду, або оцтової есенції. Реакція на ці речовини лише у підробок. Натурпродукт ніяк не реагує. Якщо побачили, що вода посиніла, у складі є крохмаль. Так із звичайного меду роблять дорого білий. Або загущають цукровий сироп, надаючи потрібну консистенцію.
Як визначити сорт
Кожен сорт меду має свій спосіб отримання, унікальна властивість, а також смак і колір.
Сорт визначається рослиною, нектар якого переважає в складі. А саме складає більше 25% від загального обсягу. Усього розрізняють близько 70 видів. Але перевірити кожен з них в домашніх умовах складно.
У продажу можна зустріти такі популярні сорти:
- Липовий. Буває за кольором від білого до бурштинового. Деякі підвиди характеризуються жовтим і зеленим відтінком;
- Луговий. Завжди тільки світлий. Варіюється від світло-коричневого до жовтого;
- Акацієвий. Прозора структура з блідо-жовтим відтінком. Коли зацукрується, стає яскраво-жовтим;
- Гречаний. Відрізняється темно-коричневим відтінком, з легкої червоністю.
Є більш рідкісні, а також дорогі види. Пояснюється тим, що рослина може рости в регіоні, або цвіте нетривалий час. А є й приклади з важкою здобиччю.
До таких різновидів відносять:
- буркуновий;
- каштановий;
- з маточним молочком;
- евкаліптовий;
- аккураевый та ін
Не вірте продавцям, які заявляють про чистоту меду одного сорту. Він не буває тільки акацієвим або липовим. Бджоли не вміють вибирати певні рослини. Якщо на деревах, кущах або кольорах є нектар, вони летять туди, і збирають. Збір ведеться без розбору. Так що будь ласощі — це мікс.
Це нормальне явище. Писати банку липовий або каштановий мед дозволяється при наявності підтвердженого лабораторного аналізи пилку. Якщо відсоток вмісту пилку однієї рослини відповідає нормам, тоді напис справедлива.
Є ряд способів дізнатися справжній мед чи підробка. Але потрібно остерігатися не тільки фальсифікату.
Зрілий і незрілий
не Можна сказати, що незрілий мед є підробкою.
Збираючи нектар, бджоли розчиняють у ньому складні цукру, які розщеплюються на прості. Відбувається процес ферментного насичення, а також випаровування частини вологи.
Потім відбувається запечатування всередині сот. Там ласощі зріє. Основна маса води йде. Щоб отримати мед вищої якості, потрібно дати на дозрівання мінімум місяць.
Для збільшення обсягів продажів недобросовісні виробники раніше терміну викачують з вуликів продукт. Так, смак і аромат є. Але лікувальну властивість відсутня. Користь мінімальна.
У складі багато вологи. При зберіганні починається процес поділу на густу й рідку фракцію. Рідина піднімається, а густий мед осідає на дні банки.
Ще незрілий мед швидко скисає. З’являється запах бродіння, а також повітряні бульбашки.
Тепер про незрілий мед — як відрізнити справжнє від підробки будинку. Якщо ферментирующее речовина не встигає виконати функції, а також у складі залишається зайва вода, перевірка проводиться звичайним шматком хліба.
Для цього потрібно помістити хліб на кілька хвилин в ласощі.
Якщо мед якісний, тоді хліб буде вбирати в себе невелику кількість залишилася вологи, а також затвердіє.
Якщо ж це незріле ласощі, тоді хліб розмокне, і розвалиться.
За аналогією можна викласти трохи меду на папір. Якщо з’явиться волога пляма, то перед вами підробка, або незрілий продукт.
Перевірка по густоті і в’язкості
Хороший варіант як визначити справжній мед від підробки. Потрібно перевірити густину, а також в’язкість.
Занурте в банку ложку, і дістаньте її, піднявши над тарою. Тримайте на вазі і обертайте. Натуральність продукту підтверджується, якщо мед трохи звисає і витягується. Легко намотується на ложку, ніби ниточка.
Залиште мед стікати. Струмінь повинна бути тягучою, а також не перериватися. При падінні на дно банки формує башточку.
Якщо це незрілий продукт, або у виробництві використовувалася цукрова патока, сироп, тоді рідина буде капати або падати переривчастими цівками. При зіткненні з поверхнею не має ніякої форми, відразу ж розтікається, вирівнюється.
Натурпродукт має ніжну консистенцію. Його легко розтерти пальцями, після чого речовина усмоктується в шкіру. Не повинно залишатися грудок або кристалів. Інакше це підробка.
Відмінний спосіб як відрізнити мед від підробки. Його потрібно зважити. Продукт високої якості важить 1,3-1,5 кілограм в 1 літрі обсягу. Якщо вага менше, тоді в складі є вода, сироп і цукор.
Свіжий і перероблений мед
На жаль, точних способів в домашніх умовах виявити перероблений мед складно. Тут мова йде про старих запасах, які прогрівають, а потім повертають рідкий вид. Видають за свіжий, зібраний в цьому сезоні.
Перевірка можлива тільки в лабораторних умовах.
Прогрітий продукт повністю втрачає лікувальні властивості, а також стає небезпечним. Речовина розпаду простих вуглеводів, проникаючи в організм, може викликати параліч м’язів і судоми. Ще негативно впливає на нервову систему, пригнічуючи її.
Підводимо підсумки
Ніхто не сперечається, що мед — це один з найбільш корисних продуктів у світі.
Проблема лише в наявності великої кількості фальсифікатів.
Натуральний мед, якщо він розведений, перероблений і перегрітий, також таїть у собі серйозну небезпеку.
Треба ретельно перевіряти продукт перед покупкою. Бажано брати у перевірених продавців. Не соромтеся вимагати документи на продукцію. Справжній відповідальний пасічник завжди готовий пред’явити докази високої якості, а також відповісти на ваші запитання.
Як ставитеся до меду? Наскільки часто вживаєте? В якому вигляді? Ваш улюблений сорт?
Пишіть відповіді, а також діліться враженнями.
На цьому все, а тому будемо прощатися. Спасибі за увагу!
Підпишіться, залиште коментар, поставте питання і розкажіть про проект друзям!