Здравствуйте, шановні читачі, також гості нашого сайту! Сьогодні чергова солодка тема. Говоримо про акацієвий мед — як відрізнити від підробки.
Це натуральне і смачне ласощі несе величезну користь. Але недобросовісні продавці на цьому заробляють. Видають підробки за оригінал, а також продають за великі гроші.
Щоб не стати жертвою шахраїв, потрібно навчитися відрізняти справжній акацієвий мед від фальсифікату. Зробити це не так складно. Тут допоможе запах, колір, а також зовнішній вигляд. Плюс провести кілька тестів в домашніх умовах буде не складно.
У чому особливості
На сайті було розглянуто вже кілька видів різного меду, а також обговорювалося питання їх підроблення.
Серед них такий вид меду:
- буркуновий;
- з маточним молочком;
- евкаліптовий;
- липовий;
- аккураевый.
Тепер черга популярного акацієвого. Бджоли збирають нектар з квітучої акації. Продукт має характерний запах, а також приємний смак без надлишкової солодощі.
Але головна особливість в іншому. Склад зберігає рідку консистенцію тривалий час. Іноді термін кристалізації займає кілька років. Були випадки, коли через 5-7 років мед залишався текучим.
Ні одна підробка такими властивостями не може похвалитися. Засахаривание відбувається швидко.
Зовнішній вигляд і упаковка
На 100% натуральний сорт акацієвого меду виходить шляхом відкачування сот. Не у всіх є знайомі пасічники. Будь продавець потенційно може пропонувати фальсифікат.
Щоб виключити такий сценарій, потрібно вчитися розрізняти продукт натурального походження. Тут варто виділити такі особливості:
- ласощі довго не зацукровується. Тому липовий мед продають рідким. Кристалізований склад або старе, або підроблений;
- Бульбашки повітря та інші ознаки бродіння неприпустимі. Сторонні вкраплення вказують на підробку;
- Не варто брати такий мед у тарі з пластику. Особливо у великих ємностях. Фахівці зазначають, що понад 85% такого меду — це підробка;
- Вивчайте етикетку. Орфографічні помилки, а також помилки говорять про сумнівну якість вмісту ємності;
- Бажано брати баночки, на яких є захисна пломба. Допомагає запобігти підміні вмісту.
Це базові правила.
Аналіз пилку
Сумлінні, а також сертифіковані бджільництва супроводжують продукцію пилкових аналізом.
Показує, який відсоток пилку тих чи інших рослин використовується в складі ласощі.
Акацієвим може називатися мед, де основний медонос — це жовта або біла акція. А відсоток вмісту мінімум 30%. Якщо акції менше 30%, то це разнотравный мед.
Причому мед, зроблений з жовтої акації, відрізняється від білої. У першого в період зберігання з’являються невеликі кристали. І колір субстанції насиченим, з вираженим жовтим відтінком.
Смак, запах і консистенція
Наступний етап перевірки достовірності — це аналіз запаху, смаку та консистенції.
- Запах у ласощів з акації слабо виражений. Нагадує аккураевый мед;
- Смак з легким квітковим відтінком. Дуже ніжне післясмак. Немає яскравої нудотності;
- По консистенції не нагадує жоден з видів білого меду.
Унікальність у збереженні рідкої консистенції тривалий час. Кристалізується лише за умови, що його неправильно зберігали. Якщо продавець намагається продати густий мед, то це підробка. Або порушена технологія зберігання. В обох випадках купувати не можна.
Провести швидку перевірку на натуральність можна ложкою або мішалкою для меду. Зачерпніть, і дивіться за стіканням. Процес повинен відбуватися рівномірно. Тонка цівка, але стабільна. Не повинна перериватися. Можна накреслити лінію стікаючим медом. Якщо падає грудочками, то в складі є домішки.
Коли мед все ж обривається, то виникає ефект зворотного краплі. Тобто остання крапля пружинить і повертається вгору. Фальсифікат такого ефекту не має.
Домашня лабораторія
Є кілька способів, щоб в домашніх умовах переконатися в натуральності акацієвого меду, а також виявити фальсифікат.
Більшість інгредієнтів є в будь-якій квартирі.
- Вода. Натуральний продукт добре змішується з водою. Візьміть ложку ласощі, і опустіть у склянку з водою. Розмішайте. Якщо випали пластівці, а також з’явився осад, то це підробка;
- М’ясо. Спосіб перевірки складніше. Але теж ефективний. Тестуються антисептичні властивості. У фальсифікату їх немає. Змастіть ласощами шматочок свіжої свинини або яловичини. За кілька днів вкрите фальшивкою м’ясо почне псуватися, а також з’явиться неприємний запах. Антисептики натурального складу зберігають первозданний зовнішній вигляд м’яса протягом 3-4 днів;
- Йод. Найпоширеніший спосіб виробництва підробок — це застосування крохмалю. Наявність визначається йодом. Капніть на солодкість. Якщо колір не змінився, все добре. Якщо ласощі стало синім, то це реакція йоду з крохмалем;
- Хімічний олівець. Мед не відрізняється високим вмістом води. Зрозуміти, що у складі цукровий сироп, допоможе хімічний олівець. Кінчик поміщається в мед. Якщо з’явилася реакція, а також змінився колір, то до складу додавали воду;
- Хліб. Також дає оцінку кількості вологи. В ласощі опускається шматочок хліба. Залишається на 10-20 хвилин. Якщо в складі є вода, хліб розм’якне. Натуральний продукт залишає хліб практично сухим;
- Ножа. Інструмент потрібно розжарити з допомогою вогню. Потім вставити в мед. Якщо продукт підроблений, то з’явиться чорний наліт, а також будете відчувати запах горілого цукру;
- Папір. Визначає наявність води. При нанесенні акацієвого меду на папір, остання не повинна розмокати. Якщо папір розкисла, то вам продали фальсифікат;
- Оцет. Ще нечесні продавці використовують крейду для додання меду потрібного кольору і консистенції. Часто застосовують мед. Визначити його наявність допоможе столовий оцет. Оцет розведіть з водою, і додайте туди мед. Якщо ніякої реакції не було, це натурпродукт. Такий ефект як шипіння або виділення бульбашок повітря свідчить про підробку.
Прості, але ефективні тести дають зрозуміти, що перед вами справжній акацієвий мед.
Підбиваючи підсумки
Акацієвий мед не даремно користується популярністю. Має унікальну властивість тривалий час не кристалізуватися. Цим відрізняється від безлічі інших сортів.
Приємний м’який смак. Немає вираженого присмаку, неприємного гіркого присмаку, а також надмірної солодощі. Ніжний і легкий аромат доповнює акациевую солодкість, зроблену працьовитими бджолами.
Але проблема в людях, які намагаються заробити на довірі, незнанні і неуважність людей. Створити з цукрового сиропу фальсифікат не складно. Розроблені спеціальні добавки, а також ароматизатори і смакові приправи. Все спрямовано на копіювання справжнього ласощі. Але з мінімальними вкладеннями у виробництво.
Якщо знати характерні особливості акацієвого меду, а також вміти користуватися підручними засобами для тестування, жоден шахрай обдурити не зможе.
Вживання якісного і натурального акацієвого меду несе користь для здоров’я організму, а також шкіри і волосся людини. Головне, щоб замість оригінального ласощі в банку не виявилася дешева синтетична фальшивка.
Що думаєте про акацієвий мед? За що любите і цінуєте такий натуральний продукт? Чи стикалися з підробками? Що видало фальсифікат?
Пишіть свої відповіді, а також розповідайте історії з особистого досвіду купівлі фальшивих продуктів.
На цьому все, а тому будемо прощатися. Спасибі за увагу!
Підписуйтесь, коментуйте і розповідайте про проект друзям!