Як відрізнити справжню куркуму від підробки

Які відмінності між підробкою куркуми і цією продукцією. Як відрізнити справжню куркуму від підробки. Вартість оригіналу і фальсифікату

Привіт! При приготуванні тих чи інших страв широко використовуються різні приправи і спеції. Серед них виділяють куркуму. Вона не тільки надає гарний колір, але також приносить велику користь і додає смакові нотки. Проблема лише в тому, що у продажу часто зустрічається фальсифікат. Звідси і виникає питання — як відрізнити справжню куркуму від підробки.

Варто відзначити, що куркума — це недорога спеція. Але все одно її підробка отримала широке поширення.

Немає гарантії того, що мережевий великий магазин запропонує вам оригінал. Що вже говорити про продавців на ринках, які як раз і є основними розповсюджувачами фальсифікату. У хід йде різний метод імітації куркуми. Зовнішній вигляд може не викликати підозр. Але насправді разом натуральної спеції у вас виявиться пофарбована борошно.

Докладніше поговоримо про такий спеції як куркума — як відрізнити від підробки, а також чому активно продають фальсифікат. Торкнемося і способи підроблення цієї спеції.

Трохи про куркумі

Щоб зрозуміти, як визначити куркуму від підробки, потрібно зрозуміти саму суть цього продукту.

Куркума є універсальною, а також популярної спецією. Батьківщиною є Індія. Хоча деякі історики вважають, що обробляти куркуму почали в Китаї. Виготовляється на основі тропічного багаторічної рослини.

Якщо подивитися на зовнішній вигляд рослини, листя, то побачите багато спільного зі знайомим всім нам очеретом.

Відноситься куркума до сімейства імбирних культур. Тому немає нічого дивного в тому, що найбільш цінною частиною рослини виявився саме корінь. З коренів виготовляють порошок з характерним золотим кольором. Отриманий порошок, крім кольору, відрізняється особливим смаком і ароматом.

Зібравши коріння, їх ретельно висушують. Навіщо перетворюють в однорідну порошкову масу.

Крім кулінарії, куркума є частим компонентом в медичних препаратах, а також у косметичних засобах.

Зрозуміло, щоб отримати максимум користі від куркуми, потрібно використовувати виключно натуральний продукт. Ось чому підроблена куркума абсолютно не годиться до застосування у будь-якій галузі.

Корисні властивості

Куркума підробка не несе в собі нічого корисного. А оскільки багато хто використовує цю спецію саме з прицілом на отримання користі, дуже важливо вміти розбиратися в тому, де оригінал, а де жалюгідна пародія, імітація.

Одна з причин того куркуми — це унікальний набір корисних речовин, який включає в себе більше 100 елементів. А саме:

  • мінерали;
  • вітаміни;
  • ефірні масла;
  • дубильні компоненти;
  • клітковини;
  • цукор;
  • органічні кислоти і так далі.

В результаті куркума стала популярним компонентом для харчових добавок. На основі спеції створюють різні засоби для лікування захворювань. Це грип, застуда, проблеми з травною системою, а також гормональні порушення і не тільки.

Ще куркума — це потужний антиоксидант. Тобто на клітинному рівні вона запобігає старінню.

Для тих, хто стежить за зайвою вагою, а також намагається схуднути, є ще одна хороша новина. Спеція виступає як потужний жіросжігателя.

Універсальність, користь і можливість широкого застосування і стали головними причинами появи на ринку фальсифікатів.

Проблема підробленої куркуми

поступово Підходимо до питання про те, як відрізнити справжню куркуму від підробки.

У давні часи цю спецію продавали за ціною золота. Сьогодні ж продукт став більш доступним.

У чому очікувано, що підробляють рис Девзира, активно виробляють підроблений шоколад, а також випускають фальсифікат кава Lavazza. Все ж продукти досить дорогі.

А тут бюджетна куркума. І все одно її підробляють. Не всі до кінця розуміють, навіщо, і в чому вигода.

Зниження вартості спричинило за собою широке поширення спеції по всьому світу. Її купують у всіх куточках світу. Причому у великій кількості. Побачивши таке стрімке зростання популярності, шахраї вирішили заробити на цьому.

Торговці, які займаються східними спеціями, тонко відчувають ринок. Щоб підвищити власний заробіток, йдуть на різні хитрощі.

Справедливо буде назвати продовольчі ринки найбільш небезпечними в плані ймовірності покупки підробленої спеції місцями. Навіть якщо на прилавку лежить натуральний продукт, продавець може відвернути увагу, і насипати вам фальсифікат.

Головна проблема вітчизняних покупців у тому, що їм добре відомі корисні властивості і можливості куркуми. При цьому мало хто розбирається в самій спеції, вміє її перевірити на якість, а також на натуральність. Цим і користуються продавці.

Способи підроблення

Є куркума справжня і підроблена. З натуральної спецією все гранично зрозуміло. А ось фальсифікат викликає певні питання.

Шахраї не стоять на місці. Вже зараз існує досить багато варіантів фальсифікації такий спеції як куркума.

  • Заміна на борошно і харчові барвники. Виходить, що замість корисної спеції ми отримуємо борошно. Такий спосіб фальсифікації найбільш простий, а також поширений. Але і в плані виявлення підробка проста. Фарбована борошно не буде мати характерного для куркуми запаху;
  • Суміш куркуми з крохмалем або борошном. Найчастіше це пропорція 1 до 3. І не варто сподіватися, що натурального продукту буде більше. Ні, його завжди менша частина. Через змішування аромат виходить слабким. При цьому консистенція більш розсипчаста, як у борошна і крохмалю. В складі можна побачити грудочки оранжевого кольору. А це для натуральної спеції нехарактерно;
  • Оновлена стара спеція. У цьому випадку продають куркуму, термін придатності якої минув. Щоб повернути товарний вигляд, застосовують різні барвники, а також ароматизатори.

Деякі пародії зроблені настільки трепетно, що відрізнити за візуальними ознаками просто неможливо.

Але існують рішення, які допоможуть вам вивести недобросовісного торговця на чисту воду.

Як перевірити фальсифікат

Є у нас куркума справжня і підроблена — як відрізнити хто є хто.

Інформація, наведена вище, корисна і необхідна для більшості любителів східних спецій. Але її точно не вистачить, щоб розпізнати обман. Хоча і експертів в області харчових продуктів бути не обов’язково.

Починати потрібно з наступних моментів.

  • Колір. Оригінальний натуральний продукт має колір від злегка золотистого до насиченого оранжевого. Фальшивки найчастіше бліді. Колір переважно світло-рудий;
  • Аромат. Просто чудово, якщо ви добре знайомі з ароматом натуральної спеції. Все ж описати його словами складно. Справжній продукт приємно і добре пахне. Причому аромат досить яскравий. А найкращі підробки можна рознюхати тільки при безпосередньому контакті вашого носа зі спеціями. У копій запах дуже слабкий;
  • Зовнішній вигляд. Структура у спеції однорідна, текуча. Не схожа на борошно або крохмаль. Виключено наявність сторонніх домішок, а також грудочок. Натуральний товар ніколи не буде з цвіллю. Адже продукт є потужним антисептиком. Якщо бачите цвіль, це явно борошно;
  • Консистенція. При якісній обробці оригінал нагадує пудру. Так що за цим показником її набагато легше відрізнити від борошна.

Якщо цього недостатньо, то справжній і підроблений товар можна перевірити шляхом тесту.

Тест в домашніх умовах

Як і у випадку з підробленими чаєм, розпізнати фальсифікат куркуми можна за допомогою води.

Для цього вам знадобиться звичайна склянка або чашка. Налийте туди звичайну воду, і додайте трохи спеції. Ретельно перемішайте.

Якщо через кілька хвилин побачите, що порошок піднімається, а також утворює на поверхні грудочки, перед вами 100% підробка.

Оригінал, за рахунок наявності в складі ефірних масел, володіє підвищеною гідрофобністю Тому при тесті у воді натуральний продукт повинен осідати на дні. При цьому сам водяний розчин набуває яскраво-оранжевий відтінок.

Корисні рекомендації

Ще буквально кілька порад, які допоможуть вам уникнути покупки низькоякісного і фальшивого товару. Добре доповнення до того, як відрізнити справжню куркуму від підробки.

Поради полягають в наступному:

  • віддавайте перевагу перевіреним місцях і продавцям, яким ви довіряєте;
  • кращий варіант — це спеціалізовані магазини східних спецій;
  • безпечним рішенням буде куркума в упаковці, де є повна інформація про товар, включаючи виробника;
  • найякісніша куркума зазвичай продається в скляних банках;
  • не купуйте куркуму, яка упакована в пластик, оскільки вона не забезпечує необхідні умови для зберігання;
  • щоб на 100% гарантувати натуральність спеції, купіть коріння і самі приготуйте порошок з допомогою кавомолки.

Деякі стверджують, що необхідно перевіряти куркуму за штрих-кодом. Насправді це лише одна з додаткових методик. Але на практиці 100% гарантію натуральності перевірка штрих-коду дати не може.

Тепер ви знаєте, як відрізнити справжню куркуму від підробки.

Так, ситуація навколо цієї бюджетної східної спеції склалася дивна. Але факт в тому, що її активно підробляють. Тому задача споживача полягає в умінні розпізнати обман, а також відрізнити підроблену куркуму від натуральної. Як саме це зробити, вам вже відомо.

Часто користуєтеся куркумою? Для яких цілей? За що полюбили спецію? Де купуєте? Впевнені в достовірності купленого товару? Як перевіряли на предмет можливої фальсифікації?

Чекаємо ваших відповідей, а також історій з особистого досвіду.

На цьому все. Спасибі за увагу!

Підпишіться, залиште коментар, поставте питання і розкажіть про проект друзям!