Як змінюють склад і структуру сметани
Варто відзначити, що справжня сметана відрізняється за якістю. На це впливає сама корова, її раціон харчування, жирність молока, а також вершків, одержуваних з нього. Один склад гущі, інший з більш рідкої консистенції.
Щоб зробити жирність на одному рівні, відбувається процес нормалізації вершків. Це робота, при якій в жирні вершки додають молоко. Тому в складі виробник зобов’язаний вказати, що це сметана виготовлена з нормалізованих вершків. На смак і користь це ніяк не впливає.
Змінити смак на виробництві можна за рахунок відновлених вершків у вигляді порошку. В цьому випадку смак здається кип’яченим, як висловлюються експерти, а структурі відчуваються крупинки.
При покупці вагової ринкової сметани потрібно орієнтуватися на зовнішній вигляд товару. Якщо блиск на поверхні відсутня, а замість густої маси продають якісь грудки, технологію виробництва порушили. Таку сметану, навіть якщо вона домашня і натуральна, купувати не варто.
Коли сметана надмірно рідка, її можливо розбавляли з допомогою кефіру. Надмірно густа маса говорить про минулому терміні зберігання, або ж про додавання сиру. Не варто забувати, що підроблений сир також поширене явище. Як і підроблений сир або той же фальсифікат вершкового масла.
А фальсифікацію сметани кислим молоком і кефіром, а також визначають просто. Досить розвести продукт в теплій воді. Якщо виділилися крупинки, то перед вами підробка.