Папір
Перевірити, чи є у складі цукровий сироп, можна з допомогою паперу або серветки. Інструкція така:
- растелите чисту серветку або аркуш паперу;
- акуратно викладіть зверху трохи липового меду;
- зачекайте близько 10 хвилин;
- перевірте результат.
Якщо це натуральний продукт, то мед так і залишиться лежати, наче віск. Фальсифікати з цукровим сиропом в складі поступово вбираються в папір. Тому остання розмокає, залишає навколо мокрий слід.
Оцет
Крім крохмалю, для обсягу, а також кольору в липовим підроблений мед додають крейду.
Щоб не купити таку підробку, потрібно провести простий тест:
- взяти прозору тару;
- додати трохи столового оцту;
- розбавити водою;
- в розчин покласти мед.
Якщо виникла хоч якась реакція, то ласощі підроблене. Натуральний продукт ніяк не реагує на такий розчин.
Вогонь
Знадобиться звичайна запальничка. Або сірники.
На відкритий вогонь натурпродукт з липи реагує нормально.
Фальсифікат веде себе нестандартно:
- змінюється колір;
- субстанція загоряється;
- виділяється неприємний синтетичний запах;
- речовину кипить;
- з’являється шипіння;
- утворюється кіптява;
- починає пахнути карамеллю або ваніллю.
Все це ознаки фальсифікату. Зручність методу в тому, що можна прямо на медової ярмарку, або на ринку попросити зразок, і підпалити його запальничкою.
Якщо категорично відмовляють давати мед для тестування, то продавцю є, що приховувати.