Здрастуйте, дорогі читачі! Сьогодні мова піде про липовий мед — як відрізнити від підробки.
На ринку, крім натуральної продукції, що продається фальсифікат. Підробки позбавлені корисних, а також лікувальних властивостей цього липового меду. Ще не можуть похвалитися насиченістю смаку і ароматом.
Деякі пародії здатні завдати непоправної шкоди здоров’ю.
Щоб не допустити подібного, потрібно навчитися розрізняти, де справжній липовий мед, а де підробка.
У чому небезпека підробок
Натуральний мед має певні властивості. Це впливає на колір, смак і запах.
Для виготовлення підробок застосовують різні технології.
- Добавки. Щоб надати продукту ті чи інші властивості, склад додають ароматизатори, підсилювачі смаку, консерванти і ін. Вони спрямовані на імітацію натурального смаку меду. Хоча дешеві підробки зазвичай видають себе вираженим хімічним запахом;
- Крейда і крохмаль. Це часті помічники у діяльності недобросовісних виробників. Липовий мед відноситься до категорії білих. Для додання субстанції потрібного кольору і консистенції, до складу додають крохмаль або крейда;
- Цукровий сироп. Тут є 2 категорії шахраїв. Одні розбавляють цей сорт липового меду, додаючи в певних пропорціях цукровий сироп. Собівартість цукру і води нижче в порівнянні з натуральним продуктом. Навіть разбавка 50 на 50 дає відмінну економію на сировину. Фактично 1 кілограм меду можна продати за ціною 2 кілограм. Друга категорія шахраїв йде далі. Вони повністю роблять липовий мед на основі сиропу. Додають загусники, барвники, ароматизатори та інші компоненти. Назвати таку субстанцію медом ніяк не можна. Але проблема в тому, що не всі можуть зрозуміти це.
Потенційно фальсифікат липового меду може викликати ряд проблем у людей.
До них відносяться:
- алергічні реакції;
- нетравлення;
- харчові отруєння;
- нудота і блювота.
Бували й серйозніші наслідки. Аж до фатальних. Адже у людей буває непереносимість певних компонентів, які у складі натурального меду відсутні. А в фальсифікат їх додали.