Здрастуйте, дорогі читачі! Сьогодні мова піде про липовий мед — як відрізнити від підробки.
На ринку, крім натуральної продукції, що продається фальсифікат. Підробки позбавлені корисних, а також лікувальних властивостей цього липового меду. Ще не можуть похвалитися насиченістю смаку і ароматом.
Деякі пародії здатні завдати непоправної шкоди здоров’ю.
Щоб не допустити подібного, потрібно навчитися розрізняти, де справжній липовий мед, а де підробка.
У чому небезпека підробок
Натуральний мед має певні властивості. Це впливає на колір, смак і запах.
Для виготовлення підробок застосовують різні технології.
- Добавки. Щоб надати продукту ті чи інші властивості, склад додають ароматизатори, підсилювачі смаку, консерванти і ін. Вони спрямовані на імітацію натурального смаку меду. Хоча дешеві підробки зазвичай видають себе вираженим хімічним запахом;
- Крейда і крохмаль. Це часті помічники у діяльності недобросовісних виробників. Липовий мед відноситься до категорії білих. Для додання субстанції потрібного кольору і консистенції, до складу додають крохмаль або крейда;
- Цукровий сироп. Тут є 2 категорії шахраїв. Одні розбавляють цей сорт липового меду, додаючи в певних пропорціях цукровий сироп. Собівартість цукру і води нижче в порівнянні з натуральним продуктом. Навіть разбавка 50 на 50 дає відмінну економію на сировину. Фактично 1 кілограм меду можна продати за ціною 2 кілограм. Друга категорія шахраїв йде далі. Вони повністю роблять липовий мед на основі сиропу. Додають загусники, барвники, ароматизатори та інші компоненти. Назвати таку субстанцію медом ніяк не можна. Але проблема в тому, що не всі можуть зрозуміти це.
Потенційно фальсифікат липового меду може викликати ряд проблем у людей.
До них відносяться:
- алергічні реакції;
- нетравлення;
- харчові отруєння;
- нудота і блювота.
Бували й серйозніші наслідки. Аж до фатальних. Адже у людей буває непереносимість певних компонентів, які у складі натурального меду відсутні. А в фальсифікат їх додали.
Як відрізнити підробку
Оскільки липовий мед розбавляють, а також підроблюють, важливо навчитися визначати фальсифікат.
Зробити це можна кількома способами.
Про кожен з них окремо.
Зовнішній вигляд і упаковка
Якщо це підробка низької якості, то її можна виявити шляхом зовнішнього огляду. Спочатку дивіться на колір.
Липовий мед відноситься до категорії білих ласощів. Але в кольорі присутня характерна жовтизна. У порівнянні з аккураевым медом, липовий завжди буде темніше.
Швидше нагадує буркуновий мед. І він не може бути настільки білим, як мед з маточним молочком.
Якщо продавець заявляє, що це липовий сорт, але колір занадто білий, то тут використовуються барвники, а також крейда або крохмаль.
упаковки свої особливості. Липовий мед вважається престижним бджолиним ласощами. Тому його упаковують у невелику тару, а також роблять красиві і привабливі упаковки. Виняток — це медові ярмарки, де прямо з пасік привозять мед.
Будь-які помилки і помилки на заводських етикетках неприпустимі. Якщо на баночці не вказаний виробник, це також погана ознака. Спробуйте вбити в пошуковику назву організації. Почитайте про неї. Чи взагалі існує така фірма, і чим займається.
Склад пилку
Хороші виробники завжди надають роздруківку пыльцового аналізу. Запитайте у продавця документи. Якщо їх немає, це погано. Напевно продають фальсифікат.
При наявності аналізу дивіться на основне рослина, яка посідає першу сходинку. Зазвичай в Росії і країнах СНД вказують липу сердцелистную. Мед може вважатися липовим, якщо відсоток пилку цієї рослини становить мінімум 30%. Все, що менше 30% вже відноситься до разнотравным. Так, він натуральний. Але не липовий.
Запах і смакові якості
У натурального липового меду характерний смак, а також аромат. Він ніжний, квітковий, відчувається запах липи в період цвітіння. Будь-які технічні запахи — це ознака підробки.
Натуральне ласощі приємне на смак. Солодкість тривалий час зберігається у роті. Післясмак прийняття. Без гіркоти або кислинки. Є щось загальне в смаку з солодким липовим чаєм.
Домашня лабораторія
Якщо сумніваєтеся в достовірності солодощі, тоді можна провести перевірку в домашніх умовах.
Це прості тести на визначення справжності складу. Ніякі складні компоненти для перевірки не потрібні.
Вода
Найпростіше перевірити натуральність липового меду з допомогою води. Потрібно зробити наступне:
- взяти чисту ємність;
- залити всередину кип’ячену воду;
- взяти ложку меду;
- активно перемішати у воді;
- подивитися, що вийде.
Якщо це натурпродукт, то вода стане світло-жовтою, з бурштиновим легким відтінком. Підробки випадають в осад, а також утворюють пластівці. Буває і так, що вода забарвлюється в інші відтінки.
Йод
Щоб збільшити обсяг, а також надати білий колір, недобросовісні продавці додають крохмаль. Визначити наявність крохмалю допоможе звичайний йод.
Треба взяти трохи меду, і капнути йодом зверху. Якщо перед цим перемішували воду з медом, то йод додайте в цю рідину.
Наявність крохмалю провокує хімічну реакцію. Йод стає синім.
Хліб
Шматочок хліба у всіх знайдеться вдома. Потрібно відрізати скибочку, і нанести на нього ласощі. Тепер почекайте трохи.
Якщо нічого не відбувається, то солодкість натуральна. Якщо хліб розмокає, то в банку густий цукровий сироп з барвником, а також ароматизатором і іншими добавками.
Ножа
Оригінальний спосіб. Але ефективний. Потрібно нагріти край ножа, і вставити його в масу з досліджуваного меду.
Розпечених предметів справжнє ласощі не боїться. Ніж спокійно заходить, а також виходить чистим, практично сухим.
Підробки вступають в різку реакцію. Кінчик ножа покривається нагаром. При контакті з’являється дим, а також виділяється запах карамелі. Немов джгут цукор. Так і є. При такій реакції у складі підтверджується наявність цукрового сиропу.
М’ясо
Незвичайний метод. Вимагає часу на перевірку. Але допомагає виявити фальсифікат.
потрібно Зробити наступне:
- відрізати невеликий шматочок м’яса;
- з усіх боків намазати медом;
- залишити на кілька днів;
- подивитися, що вийде.
У натурального липового меду неймовірно потужні антисептичні властивості. Це не дозволяє м’яса псуватися.
Підробки запускають процес псування. М’ясо починає гнити, а також виділяти неприємні запахи. За м’ясо не складно зрозуміти, коли воно зіпсувалося.
Папір
Перевірити, чи є у складі цукровий сироп, можна з допомогою паперу або серветки. Інструкція така:
- растелите чисту серветку або аркуш паперу;
- акуратно викладіть зверху трохи липового меду;
- зачекайте близько 10 хвилин;
- перевірте результат.
Якщо це натуральний продукт, то мед так і залишиться лежати, наче віск. Фальсифікати з цукровим сиропом в складі поступово вбираються в папір. Тому остання розмокає, залишає навколо мокрий слід.
Оцет
Крім крохмалю, для обсягу, а також кольору в липовим підроблений мед додають крейду.
Щоб не купити таку підробку, потрібно провести простий тест:
- взяти прозору тару;
- додати трохи столового оцту;
- розбавити водою;
- в розчин покласти мед.
Якщо виникла хоч якась реакція, то ласощі підроблене. Натуральний продукт ніяк не реагує на такий розчин.
Вогонь
Знадобиться звичайна запальничка. Або сірники.
На відкритий вогонь натурпродукт з липи реагує нормально.
Фальсифікат веде себе нестандартно:
- змінюється колір;
- субстанція загоряється;
- виділяється неприємний синтетичний запах;
- речовину кипить;
- з’являється шипіння;
- утворюється кіптява;
- починає пахнути карамеллю або ваніллю.
Все це ознаки фальсифікату. Зручність методу в тому, що можна прямо на медової ярмарку, або на ринку попросити зразок, і підпалити його запальничкою.
Якщо категорично відмовляють давати мед для тестування, то продавцю є, що приховувати.
Підводимо підсумки
Липовий мед — це смачне, а також корисне натуральне ласощі. Преміальність продукту пояснює розповсюдження підробок.
Виявити фальсифікат не складно. Але потрібно бути уважним, а також перевіряти відразу за кількома ознаками.
Підроблений мед здатний завдати шкоди здоров’ю. У кращому випадку, продукт не дасть очікуваної користі, а також не дозволить насолодитися смаком і ароматом. У гіршому доведеться звертатися за невідкладною допомогою в лікарню.
Як ставитеся до липовому меду? Часто його купуєте? Як перевіряєте на справжність? Чи траплялися підробки?
Діліться досвідом і спостереженнями.
На цьому все, а тому будемо прощатися. Спасибі за увагу!
Підписуйтесь, коментуйте, а також задавайте питання і розповідайте друзям про проект!