Як відрізнити підроблений липовий мед від оригіналу

З інструкції дізнаєтеся, як правильно самому визначити оригінальність липового меду. Які особливості мають підробки. Поради щодо вибору якісного товару

Здрастуйте, дорогі читачі! Сьогодні мова піде про липовий мед — як відрізнити від підробки.

На ринку, крім натуральної продукції, що продається фальсифікат. Підробки позбавлені корисних, а також лікувальних властивостей цього липового меду. Ще не можуть похвалитися насиченістю смаку і ароматом.

Деякі пародії здатні завдати непоправної шкоди здоров’ю.

Щоб не допустити подібного, потрібно навчитися розрізняти, де справжній липовий мед, а де підробка.

У чому небезпека підробок

Натуральний мед має певні властивості. Це впливає на колір, смак і запах.

Для виготовлення підробок застосовують різні технології.

  • Добавки. Щоб надати продукту ті чи інші властивості, склад додають ароматизатори, підсилювачі смаку, консерванти і ін. Вони спрямовані на імітацію натурального смаку меду. Хоча дешеві підробки зазвичай видають себе вираженим хімічним запахом;
  • Крейда і крохмаль. Це часті помічники у діяльності недобросовісних виробників. Липовий мед відноситься до категорії білих. Для додання субстанції потрібного кольору і консистенції, до складу додають крохмаль або крейда;
  • Цукровий сироп. Тут є 2 категорії шахраїв. Одні розбавляють цей сорт липового меду, додаючи в певних пропорціях цукровий сироп. Собівартість цукру і води нижче в порівнянні з натуральним продуктом. Навіть разбавка 50 на 50 дає відмінну економію на сировину. Фактично 1 кілограм меду можна продати за ціною 2 кілограм. Друга категорія шахраїв йде далі. Вони повністю роблять липовий мед на основі сиропу. Додають загусники, барвники, ароматизатори та інші компоненти. Назвати таку субстанцію медом ніяк не можна. Але проблема в тому, що не всі можуть зрозуміти це.

Потенційно фальсифікат липового меду може викликати ряд проблем у людей.

До них відносяться:

  • алергічні реакції;
  • нетравлення;
  • харчові отруєння;
  • нудота і блювота.

Бували й серйозніші наслідки. Аж до фатальних. Адже у людей буває непереносимість певних компонентів, які у складі натурального меду відсутні. А в фальсифікат їх додали.

Як відрізнити підробку

Оскільки липовий мед розбавляють, а також підроблюють, важливо навчитися визначати фальсифікат.

Зробити це можна кількома способами.

Про кожен з них окремо.

Зовнішній вигляд і упаковка

Якщо це підробка низької якості, то її можна виявити шляхом зовнішнього огляду. Спочатку дивіться на колір.

Липовий мед відноситься до категорії білих ласощів. Але в кольорі присутня характерна жовтизна. У порівнянні з аккураевым медом, липовий завжди буде темніше.

Швидше нагадує буркуновий мед. І він не може бути настільки білим, як мед з маточним молочком.

Якщо продавець заявляє, що це липовий сорт, але колір занадто білий, то тут використовуються барвники, а також крейда або крохмаль.

упаковки свої особливості. Липовий мед вважається престижним бджолиним ласощами. Тому його упаковують у невелику тару, а також роблять красиві і привабливі упаковки. Виняток — це медові ярмарки, де прямо з пасік привозять мед.

Будь-які помилки і помилки на заводських етикетках неприпустимі. Якщо на баночці не вказаний виробник, це також погана ознака. Спробуйте вбити в пошуковику назву організації. Почитайте про неї. Чи взагалі існує така фірма, і чим займається.

Склад пилку

Хороші виробники завжди надають роздруківку пыльцового аналізу. Запитайте у продавця документи. Якщо їх немає, це погано. Напевно продають фальсифікат.

При наявності аналізу дивіться на основне рослина, яка посідає першу сходинку. Зазвичай в Росії і країнах СНД вказують липу сердцелистную. Мед може вважатися липовим, якщо відсоток пилку цієї рослини становить мінімум 30%. Все, що менше 30% вже відноситься до разнотравным. Так, він натуральний. Але не липовий.

Запах і смакові якості

У натурального липового меду характерний смак, а також аромат. Він ніжний, квітковий, відчувається запах липи в період цвітіння. Будь-які технічні запахи — це ознака підробки.

Натуральне ласощі приємне на смак. Солодкість тривалий час зберігається у роті. Післясмак прийняття. Без гіркоти або кислинки. Є щось загальне в смаку з солодким липовим чаєм.

Домашня лабораторія

Якщо сумніваєтеся в достовірності солодощі, тоді можна провести перевірку в домашніх умовах.

Це прості тести на визначення справжності складу. Ніякі складні компоненти для перевірки не потрібні.

Вода

Найпростіше перевірити натуральність липового меду з допомогою води. Потрібно зробити наступне:

  • взяти чисту ємність;
  • залити всередину кип’ячену воду;
  • взяти ложку меду;
  • активно перемішати у воді;
  • подивитися, що вийде.

Якщо це натурпродукт, то вода стане світло-жовтою, з бурштиновим легким відтінком. Підробки випадають в осад, а також утворюють пластівці. Буває і так, що вода забарвлюється в інші відтінки.

Йод

Щоб збільшити обсяг, а також надати білий колір, недобросовісні продавці додають крохмаль. Визначити наявність крохмалю допоможе звичайний йод.

Треба взяти трохи меду, і капнути йодом зверху. Якщо перед цим перемішували воду з медом, то йод додайте в цю рідину.

Наявність крохмалю провокує хімічну реакцію. Йод стає синім.

Хліб

Шматочок хліба у всіх знайдеться вдома. Потрібно відрізати скибочку, і нанести на нього ласощі. Тепер почекайте трохи.

Якщо нічого не відбувається, то солодкість натуральна. Якщо хліб розмокає, то в банку густий цукровий сироп з барвником, а також ароматизатором і іншими добавками.

Ножа

Оригінальний спосіб. Але ефективний. Потрібно нагріти край ножа, і вставити його в масу з досліджуваного меду.

Розпечених предметів справжнє ласощі не боїться. Ніж спокійно заходить, а також виходить чистим, практично сухим.

Підробки вступають в різку реакцію. Кінчик ножа покривається нагаром. При контакті з’являється дим, а також виділяється запах карамелі. Немов джгут цукор. Так і є. При такій реакції у складі підтверджується наявність цукрового сиропу.

М’ясо

Незвичайний метод. Вимагає часу на перевірку. Але допомагає виявити фальсифікат.

потрібно Зробити наступне:

  • відрізати невеликий шматочок м’яса;
  • з усіх боків намазати медом;
  • залишити на кілька днів;
  • подивитися, що вийде.

У натурального липового меду неймовірно потужні антисептичні властивості. Це не дозволяє м’яса псуватися.

Підробки запускають процес псування. М’ясо починає гнити, а також виділяти неприємні запахи. За м’ясо не складно зрозуміти, коли воно зіпсувалося.

Папір

Перевірити, чи є у складі цукровий сироп, можна з допомогою паперу або серветки. Інструкція така:

  • растелите чисту серветку або аркуш паперу;
  • акуратно викладіть зверху трохи липового меду;
  • зачекайте близько 10 хвилин;
  • перевірте результат.

Якщо це натуральний продукт, то мед так і залишиться лежати, наче віск. Фальсифікати з цукровим сиропом в складі поступово вбираються в папір. Тому остання розмокає, залишає навколо мокрий слід.

Оцет

Крім крохмалю, для обсягу, а також кольору в липовим підроблений мед додають крейду.

Щоб не купити таку підробку, потрібно провести простий тест:

  • взяти прозору тару;
  • додати трохи столового оцту;
  • розбавити водою;
  • в розчин покласти мед.

Якщо виникла хоч якась реакція, то ласощі підроблене. Натуральний продукт ніяк не реагує на такий розчин.

Вогонь

Знадобиться звичайна запальничка. Або сірники.

На відкритий вогонь натурпродукт з липи реагує нормально.

Фальсифікат веде себе нестандартно:

  • змінюється колір;
  • субстанція загоряється;
  • виділяється неприємний синтетичний запах;
  • речовину кипить;
  • з’являється шипіння;
  • утворюється кіптява;
  • починає пахнути карамеллю або ваніллю.

Все це ознаки фальсифікату. Зручність методу в тому, що можна прямо на медової ярмарку, або на ринку попросити зразок, і підпалити його запальничкою.

Якщо категорично відмовляють давати мед для тестування, то продавцю є, що приховувати.

Підводимо підсумки

Липовий мед — це смачне, а також корисне натуральне ласощі. Преміальність продукту пояснює розповсюдження підробок.

Виявити фальсифікат не складно. Але потрібно бути уважним, а також перевіряти відразу за кількома ознаками.

Підроблений мед здатний завдати шкоди здоров’ю. У кращому випадку, продукт не дасть очікуваної користі, а також не дозволить насолодитися смаком і ароматом. У гіршому доведеться звертатися за невідкладною допомогою в лікарню.

Як ставитеся до липовому меду? Часто його купуєте? Як перевіряєте на справжність? Чи траплялися підробки?

Діліться досвідом і спостереженнями.

На цьому все, а тому будемо прощатися. Спасибі за увагу!

Підписуйтесь, коментуйте, а також задавайте питання і розповідайте друзям про проект!