Всім привіт! Гонитва за прибутком часто супроводжується веденням нечесного бізнесу, а також обманом покупців. Найприкріше, коли підробляють дорогий продукт і справжній делікатес. Одним з них є ікра. Тому багатьом буде корисно знати про те, як відрізнити чорну ікру від підробки.
Товар дійсно дорогий, і з-за цього прибуток шахраїв виявляється величезною. Собівартість підробки незначна.
Обманщики вдосконалюють свої технології, а тому контрафактний продукт зовні дуже нагадує справжній делікатес.
Але якщо проявити пильність і уважність, що підробка чорної ікри буде швидко виявлена.
Види підробок
Щоб зрозуміти, що ця ікра підробка, потрібно знати, як її правильно відрізнити.
У цьому вам допоможе смак, колір і зовнішній вигляд. Щоб визначити імітацію, потрібно відвідати магазин і вивчити сам продукт. Здавати на аналіз в лабораторію зовсім не обов’язково, оскільки є прості способи ідентифікувати спробу обману покупців.
Є кілька способів, як відрізнити підроблену чорну ікру від справжньої. Але для цього потрібно знати про те, які взагалі існують види контрафактної продукції. Тут ситуація трохи інша, ніж у випадку з червоною ікрою.
Категорії фальсифікату
Підробку можна розділити на 4 категорії:
- Підфарбовування ікри не осетрової породи. Тут все просто. Використовуються икорные зерна щуки, тріски. Іноді це мойва або палтус, які також можуть зовні нагадувати делікатесну ікру. Сама по собі ця ікра світла. В неї додають барвник, що дозволяє отримати імітацію. Причому підфарбовування буває двох типів. Її продають як самостійний продукт, або ж підмішують до справжньої ікри. Це знижує витрати на оригінальний продукт. Продавати банку за кілька тисяч рублів, де тільки 30-40% цієї чорної ікри, вкрай вигідно. Плюс відрізнити її складніше;
- Штучна імітація. Створюється на основі морських перероблених водоростей. Сюди додають барвники, смакові добавки, а також інші інгредієнти;
- Імітація з желатину. Фактично це желатинові кульки, які змішуються з хімічними добавками. Вони потрібні для додання структури, кольору і смакових характеристик;
- Браконьєрська ікра. Взагалі це не підроблена чорна ікра. Але риба виловлюється незаконно. Все одно такий продукт потенційно небезпечний, адже вылавливаемая риба живе на дні водойм. Тут концентруються небезпечні та шкідливі речовини. Їх поглинає риба, а потім разом з ікрою їх їдять люди.
Справжню чорну ікру отримують з осетрових порід риби, що вирощується на спеціальних фермах з дотриманням всіх умов і вимог безпеки.
Про смак і вартості цього продукту можна сперечатися нескінченно, але це визнаний у світі делікатес. Витрачаючи на нього такі гроші, ніхто не захоче замість справжньої ікри є желатин або морські водорості.
Це як і у випадку з підробленими Хенесі ХО. Дорогий Коньяк і елітний, а за фактом в пляшці може перебувати дешевий тризірковий коньяк або пофарбований самогон.
Що видає підробку
Визначити фальсифікат чорної ікри просто, якщо проявити уважність і пильність.
Відповіді часто лежать на поверхні, але люди їх не бачать. Перевіряти можливий факт підробки потрібно навіть в хороших магазинах і супермаркетах.
- Наліт на продукті. Його бути не повинно, інакше це явна ознака фальсифікату. Для цього завжди вибирайте ікру в склі, щоб була можливість вивчити вміст;
- Розміри зерен. Якщо це мікс з чорної та підробленої ікри, то самі ікринки будуть відрізнятися між собою за розміром. Уважно придивіться до цього;
- Нахил банки. Простий і швидкий тест, який показує підробку. Краще нахиляти відкриту банку. Але можна і закриту. Хороший продукт має мінімум рідини, а тому ікринки не будуть плавати і стікати по стінках;
- Грудки і злиплі зерна. Ще одна характерна ознака імітації. У цій ікрі нічого подібного бути не повинно;
- Структура. У оригінального продукту зерна розсипчасті, а також легко відокремлюються один від одного;
- Запах. Цей товар відрізняється вираженим рибним ароматом, або запаху не має. У штучної ікри застосовують синтетичні ароматизатори. Тому запахи завжди різкі;
- Дегустація. Покладіть кілька зерен у рот, щоб спробувати їх лопнути. Справжня ікра осетрових легко лопається. Імітація з желатину або водоростей щільна, наче гума. Зерна можуть не лопатися взагалі, або з великими труднощами. Частіше оболонки немає, і ікра жується, немов це шматочки мармеладу;
- Ікра і окріп. Простий, але наочний тест. Оригінальний продукт ніколи не буде розчинятися, а ось підробка буде. Це відбувається через розчинення желатину і хімічних компонентів;
- Зерна і холодна вода. Якщо кинути справжні зерна у воду, то нічого не станеться. Вони будуть плавати. Штучні аналоги містять барвники, а тому починають фарбувати воду.
Ось так можна легко ідентифікувати підробку і не дозволити себе обдурити.
Як не стати жертвою
Кілька порад для тих, хто не хоче стати жертвою обману і купити собі контрафактну чорну ікру за величезні гроші.
- Заводська фасовка. Справжню продукцію фасують тільки в жерстяні банки або в ємності зі скла, але також з бляшаними кришками. Інші варіанти фасування це підробка;
- Виробник. Всього у кількох заводів є дозволи на поставку цього делікатесу. Тому прочитайте назву виробника. Можете швидко перевірити його в Інтернеті;
- Ніяких пластикових контейнерів і бочок. Так приватники продають ікру. В основному це підробка або добута браконьєрським способом;
- Тест тряскою. Візьміть банку і потрясіть в руці. Якщо чуєте звуки наявності рідини, то перед вами підробка або імітація;
- Склад. Крім ікри, солі і консервантів Варекс або ЛИВ1 там бути не повинно. Навіть рослинне масло в складі вже вказує на факт підробки;
- Риба. Чинне законодавство не дозволяє відловлювати білугу для виробництва делікатесної ікри. Якщо на упаковці вказано ця риба, то перед вами фальшивка. Не витрачайте на неї свої гроші.
Ці поради вбережуть вас від невірної покупки, а також допоможуть зробити правильний вибір.
Підводимо підсумки
Не женіться за економією, коли купуєте чорну ікру. Якщо хтось пропонує придбати за акції і за низьку ціну, то вас намагаються обдурити.
Чорна ікра це делікатес. Вона дешевої бути не може.
Але і висока ціна не завжди показник достовірності. Імітацію часто видають на оригінал, і ставлять відповідний цінник на неї. Щоб у покупців не виникало ніяких підозр.
Беріть ікру в перевірених місцях і використовуйте всі представлені способи ідентифікації контрафактної продукції.
Як ви ставитеся до чорної ікри? Пробували її? Що можете сказати про смак? Вона краще червоної чи ні?
Чекаю ваших відповідей у коментарях.
У мене на цьому все. Спасибі вам за увагу!
Підписуйтесь, залишайте відгуки, задавайте питання і розповідайте про наш проект своїм друзям!