Як відрізнити справжній шоколад від підробки: фальсифікація

акі відмінності між підробкою шоколаду та цією продукцією. За якими ознаками можна визначити оригінальність. Вартість оригіналу і фальсифікату

Всім привіт! Підробка продуктів харчування — це звичне явище в даний час. Цей факт не може радувати. Людині доводиться ретельніше вибирати те, що він їсть. Не винятком є і шоколад. Все частіше люди задаються питаннями про те, як відрізнити справжній шоколад від підробки.

Солодкість, створена на основі какао-бобів, є справжніми ласощами. Його люблять дорослі і діти. З шоколаду створюють різні види солодощів, починаючи від звичайних плиток, закінчуючи шоколадними батончиками, горіхами в шоколаді, кондитерськими виробами тощо

Ви, фальсифікація шоколаду — це популярний продукт, який використовують кондитери, виробники плиток, батончиків і цукерок. Деякі чесно повідомляють про застосування замінників. Інші ж пишуть на упаковці слово «шоколад», хоча міститься всередині продукт не має нічого спільного з ним.

Екскурс в різновиди шоколаду

Перш ніж поговорити про способи фальсифікації шоколаду, потрібно зрозуміти, яким він буває.

Щоб купити хороший товар, завжди дивіться на етикетку, а також читайте склад. Важливо знати, що саме має входити до складу натуральних десертів з какао-бобів.

  • Гіркий вигляд. Тут виключно терте какао, а також какао масло і трохи цукру;
  • Молочний. Все ті ж інгредієнти, що й у горького, тільки ще додається сухе молоко;
  • Білий. Тертого какао немає. Зате йде какао-масло, молоко і цукор.

Якщо мова не йде про шоколад з начинкою та добавками, то правильний склад виключно такий. Ніяк інакше.

В залежності від процентного вмісту, класифікацію на такі види:

  • Гіркий. Це дієтичний вид шоколаду. Цукру тут мінімум, а молоко знежирене. Хорошим вважається шоколад з відсотковим вмістом мінімум 60% какао;
  • Полугорький. Чи темний, а також десертний. Для нього характерно вміст какао в межах від 40 до 55%. Причому саме тертого какао. Олія на основі какао-бобів займає мінімум 20%. Цукру більше, ніж в гіркому сорт;
  • Молочний. У сухому залишку маса тертого какао не менше 25%, а сухе молоко займає до 20%.

Склад має таке ж значення, як і співвідношення компонентів.

Види підробок

Важливо розуміти, що підробка шоколаду буває різною.

Навряд чи комусь хочеться визнавати той факт, що підроблений сир, а також різні фальсифікації продуктів харчування стали частиною нашого життя.

Щоб насолодитися ароматним гарячим напоєм з шматочком натурального шоколаду, доводиться не тільки вчитися відрізняти підробку кава Lavazza і інших виробників, але також і навчатися відмінностям у пародіях на найпопулярнішу солодкість.

Виробники застосовують різні способи, щоб створювати несправжній шоколад. Тому підробки варто розділити на кілька категорій.

  • Заміна основних інгредієнтів. Тут мова йде про какао-олії, замість якого застосовують пальмове і кокосове масло. За законом це не заборонено. Але виробник зобов’язаний вказати цей факт. Інакше це є обманом;
  • Соєві шроти. Їх використовують замість тертого какао. Відмінною особливістю таких пародій є відчуття в’язкості і липкості, яке зберігається тривалий час в роті і на пальцях;
  • Хімічні барвники. Досягнення хімічної промисловості вражають. Зараз за допомогою барвників можна створити імітацію справжнього темного шоколаду;
  • Какао порошок замість тертого какао. Порошок — це відходи, одержувані при видобутку какао-масла. Тобто застосування какао-порошку у виробництві шоколаду — це спосіб економії;
  • Підробка сорти. Вважається найбільш безпечним видом підробки. Замість одного сорту, зазначеного на етикетці, всередину кладуть інший. Плюс завивають процентний вміст добавок. Замість 20% дешевих горіхів або родзинок додають 40-50%. Отже, на 20-30% у складі виявляється менше основного компонента — шоколаду;
  • Вода. Щоб збільшити масу виробу, але при цьому використовувати менше компонентів, виробники додають воду;
  • Термін зберігання. Натуральний шоколад не може зберігатися рік і більше. Якщо бачите такі терміни, можете проходити повз. Справжній продукт зберігається до 6 місяців. Якщо це десертні сорти і шоколад з начинкою, то всього 4 місяці максимум.

Рухаємося далі.

Ніж у складі не повинно

Використовуючи гідрожир, різні замініть оригінальних компонентів, виробник обманює споживача. Такий виріб навряд чи можна вважати шоколадом. Просто пародія, яка виглядає і пахне, як натуральний десерт.

Створюючи підроблений шоколад, виробник прагне зекономити. Тому дорогі компоненти замінюють на дешеві. Досить часто терте какао замінюють какао-порошок. І це далеко не ідентичні поняття.

Порошок отримують шляхом обробки макухи, який є результатом подрібнення какао-бобів з метою віджимання з них олії.

Собівартість порошку значно нижче, ніж у какао. Рівень користі абсолютно різний.

Інший небажаний компонент у складі — це рослинні жири. Какао-масло — це самий дорогий інгредієнт. Тому замість нього зазвичай до складу йде рослинний жир, або гідрожир.

Далі йде пшеничні, соєві та інші подібні компоненти. Не можна сказати, що вони дуже шкідливі. Але якщо ви хочете натуральний шоколад, а не якусь суміш, то відмовтеся. Зазвичай такі плитки і батончики липнуть до зубів. Колір світліший, ніж у справжнього шоколаду.

Консервант, антиокислювачі та інші добавки збільшують термін служби, а також покращують зовнішній вигляд імітації натурального шоколаду. Але разом з тим відбирають користь, а також наносять шкоду здоров’ю споживача.

Способи перевірки якості

До питання про те, як відрізнити шоколад від підробки. Випускаючи шоколад-фальсифікат, багато виробники обманюють покупця, вказуючи неправильний склад на етикетці. Тому покладатися тільки на цю інформацію не можна.

Є кілька способів, що дозволяють зрозуміти, що це фальсифікація молочного шоколаду, а також десертного і горького.

  • Звук. Натуральне виріб при розламуванні видає дзвінкий звук і хрускіт. Замінники з дешевих інгредієнтів ламаються безшумно, або з глухим звуком. Найкраще це зрозуміти при наочному порівнянні;
  • Зовнішній вигляд. Якісні плитки будуть блищати, а також мають відполірований зовнішній вигляд. Але злам при цьому матовий. Якщо плитка вся матова на поверхні, то в складі напевно є білок або соя;
  • Запах. У натурального шоколаду є свій неповторний аромат. Якщо ж ви відчуваєте від плитки без добавок ванілін, якусь корицю або інші кондитерські солодкі запахи, то вас обманюють. Ароматизатори, навіть натуральні, ніколи не будуть перебивати основний запах;
  • Танення у роті. Засічіть час, за скільки шматочок розтане у роті. Натуральний продукт робить це поступово. Підробка дуже швидко стає рідкою, або ж взагалі не розтікається. Її доводиться жувати, а сам продукт липне до зубів.

Багато скажуть, що на шоколаді утворюються білясті і сірі плями. І це ознака підробки.

– Зовсім ні. Це характерно для натурального продукту. Але тільки якщо його неправильно зберігали. Плями з’являються, коли шоколад танув і затвердевал по кілька разів.

Процес танення веде до того, що какао-масло виходить назовні. Застигаючи, масло і створює такий ефект.

Домашня лабораторія

Як багато знають, існують різні методи, що дозволяють відрізнити натуральний мед від підробки, а також перевірити на справжність червону ікру. Та й чорну теж.

У випадку з шоколадом існують свої рекомендації. Домашня лабораторія стане не тільки цікавим досвідом, але ще й наочно покаже, що за ласощі ви купили.

  • Шоколад в кулаці. Дуже простий тест. Шматочок шоколаду потрібно затиснути в руці, і потримати так 20 секунд. Натуральний продукт за цей час розтане. Якщо ні, то замість какао-масла застосовуються інші жири. Взагалі у справжнього шоколаду температура, коли починається танення, становить 32 градуси Цельсія;
  • Склянку молока. Потрібно опустити шматочок в молоко. Якщо потоне в склянці, то все добре. Якщо ж десерт спливає, то перед вами якась суміш з замінників, а також з добавками;
  • Заморозка. При заморожуванні натуральний шоколад обов’язково покривається білим кольором. Якщо ні, висновок очевидний. Це шоколад фальсифікат;
  • Вогонь. Такий тест підійде тільки для чорного шоколаду. Плюс його слід проводити обережно. Натуральний продукт плавиться, а не горить. Якщо плитка горить, то замість тертого какао в складі порошок.

Ось такі нехитрі, а також наочні тести в домашній лабораторії виводять виробника шоколаду на чисту воду.

Підводимо підсумки

Навряд чи для когось стало одкровенням, що зараз активно виробляють пародії на натуральний шоколад з какао-бобів.

Проблема в тому, що виробники обманюють споживачів. Пишуть невідповідний дійсності склад, завищують реальний вміст какао-масла, використовують дешеві замінники, а також практикують інші методи фальсифікації.

Що робити пересічному споживачеві? Перевіряти, перевіряти і ще раз перевіряти.

Візьміть кілька шоколадок, які вам подобаються. Протестуйте їх представленими способами. Виберіть ті, які виявилися максимально натуральними. І купуйте тільки цей шоколад.

на Жаль, покладатися на чесність виробників не можна. Все потрібно брати в свої руки.

чи ви Любите шоколад? Який вид шоколадних виробів ваш улюблений? Перевіряли на натуральність і справжність? Які методи використовували?

Чекаємо ваших відповідей, а також історій з особистого досвіду.

На цьому все, а тому будемо прощатися. Спасибі за увагу!

Підпишіться, залиште коментар, поставте питання і розкажіть про проект друзям!