Як відрізнити натуральну ікру червону від підробки

Докладне керівництво щодо визначення оригінальності червоної ікри. Як не купити підробку? Які недоліки у підробленої продукції? Читайте всі особливості порівняння

Всім привіт! Одним з головних атрибутів новорічного столу є ікра. Але при покупці цього дорогого продукту потрібно знати, як відрізнити червону ікру від підробки.

На жаль, кількість фальсифікату та продукції низької якості стрімко зростає. А ціни все одно залишаються високими. Під виглядом доброї гри продають імітацію або продукт із замороженої сировини. Останній варіант не критичний. Але тільки за умови, що ціна адекватна, і виробник про це попереджає.

Сьогодні ви дізнаєтеся, як відрізнити справжню ікру від підробки червону. Це актуальне питання. Адже новорічні свята вже зовсім близько.

Про що потрібно пам’ятати

Є кілька способів як відрізнити натуральну ікру червону від підробки. Ще потрібно акцентувати вашу увагу на кількох питаннях.

Вони стосуються якості та достовірності запропонованого на ринках і в магазинах рибного продукту.

Щоб у вас у руках не виявилася підробка червоної ікри, дивіться на такі моменти:

  • натуральної продукції ікринки досить дрібні. Мають однорідну структуру. Ікринки повинна бути цільними і розсипчастими;
  • Плівок на продукті бути не повинно. Як і тріщин;
  • Подивіться, чи не закінчується вміст баночки соком. Не здулися чи ікринки. Це вказує на використання замороженої сировини;
  • Оригінал має ядро всередині ікринки. У штучних ікринок кульки однорідні;
  • Продукція натурального походження відрізняється за кольором. Причому забарвлення ікринок залежить від породи риби, зрілості та харчування;
  • Запах повинен бути рибним, але не вираженим. Відчуваються легкі нотки копченості;
  • Деяка ікра має яскравий колір і виражений запах оселедця. Це підроблена ікра. Або вона вже зіпсована.

Можна провести один простий тест. Відмінний спосіб того, як відрізнити справжню червону ікру від підробленої.

Для цього потрібно гаряча вода і буквально кілька ікринок. Їх опустіть воду і спостерігайте за тим, що відбувається.

Оригінальний продукт почне трохи біліти і поступово опускатися на дно ємності. Якщо це штучний аналог, кульки розчиняться і забарвлять воду.

Що видає штучну ікру

Погодьтеся, що це ікра смачний продукт. Справжній делікатес. Тут цінується кожна ікринка. Маленька Баночка, а ціна висока. Витратити гроші на такий продукт хочеться з прицілом на те, щоб скуштувати справжню ікру і насолодитися її ароматом.

Але не вся червона ікра на прилавках натуральна. Її часто підробляють з допомогою білка. І така підробка виглядає ідентично. Як і справжній продукт. І не завжди вдається відрізнити.

Брати з собою на ринок перекис водню, відкривати банки і тестувати продукт ніхто не дозволить. Але й імітувати ікру справа нечесне. Банку коштує дорого. А всередині неї часто виявляється фальсифікат.

Причому склад, зазначений на упаковці, не завжди буде відповідати дійсності. Іноді єдиним способом перевірити справжність є розтин і тестування ікринок.

Є кілька ознак, які видають штучну ікру:

  • всі ікринки однакові;
  • відсутні зародки всередині;
  • присутній різкий і виражений запах, нагадує оселедець;
  • при попаданні в гарячу воду продукт розчиняється;
  • контакт з водою веде до фарбування рідини;
  • ціна нижче середньої ринкової вартості банки ікри.

Недобросовісний виробник може використовувати упаковку популярної продукції. Скопіювати її зовнішній вигляд, вказати склад та ін. Така покупка обернеться розчаруванням. Замість ікри буде незрозуміла рідина оселедцевого смаку. А якість самих ікринок нижче середнього.

Про що говорить упаковка

Підроблену ікру в банки від цієї продукції можна зустріти рідко.

В основному банки копіюють. Тому потрібно вивчити упаковку.

  • Прочитайте вміст етикетки. Тут вказується найменування риби, з якої отримали ікру. Присутній дата виготовлення та дата фасування;
  • Для Росії орієнтиром буде Сахалін і Камчатка. Це регіони виробництва продукту;
  • Дата виготовлення. Вона має потрапляти в період нересту. А це від червня до вересня. В усі інші місяці випускають підробку або ікру із замороженої сировини;
  • Маркування. На банці з жерсті повинна бути дата виготовлення. А не розфасовки. Плюс саме слово ІКРА. Далі йде номер заводу, номер зміни і індекс промисловості. Це буква Р. Всі ці написи вибиваються зсередини. Якщо вони втиснули, перед вами підробка;
  • Харчові добавки. Ніякого Е239 бути не повинно. З 2010 року ця добавка під забороною з-за негативного впливу на організм людини. Допускаються добавки від Е200 до Е203, а також з Е211 до Е213;
  • Низька якість поліграфії та відсутність даних про виробника вказують на фальшивку.

Ці знання допоможуть вам не попастися на виверти шахраїв. І на вашому столі виявиться справжня і смачна ікра.

5 кроків до правильного вибору

Ще 5 рекомендацій, які стосуються вибору не просто справжньою, але й смачною ікри червоного кольору.

  • Наявність маркування ГОСТ. Номер повинен бути 18173 2004. Якщо пишуть, що це лососева ікра, такий продукт виготовлений за ТУ. Якість буде нижче;
  • Сорт. Ікру поділяють на 2 сорту. Це 1 і 2. При купівлі 2 сорту будьте готові побачити частинки плівок і оболонок. Тут часто змішують ікру 2 сортів риб;
  • Температура зберігання. Подивіться, в яких температурних умовах продукт зберігається в магазині. Оптимально від 0 до 6 градусів Цельсія;
  • Цифри на банку. Тільки опуклі, а не впуклые. Плюс на тарі не повинно бути пошкоджень;
  • Тип тари. Краще брати скло. Через нього все проглядається.

І ще пару слів про консерванти.

Є кілька консервантів, які за Гостом дозволено використовувати. Це Е200, Е422 і Е211. Всі інші додають при виготовленні за ТУ.

Чого бути не повинно, так це Е239.

Існує продукція без консервантів. Для збільшення терміну служби в сировину додають більшу кількість солі. І таку ікру продають на вагу.

Підводимо підсумки

Купівля червоної ікри стала традицією і ритуалом перед новорічними святами.

Так, хтось радує себе цим делікатесом не тільки у свята. Але це не впливає на необхідність грамотно підходити до покупки.

Фальсифікату стає все більше. Дається взнаки наближення свят. Так що будьте акуратними.

Вам попадалася підроблена білкова ікра? Як вам смак? Хоч чимось нагадує справжню ікру?

Діліться своїми враженнями на цей рахунок.

У мене на цьому все. Спасибі за увагу!

Підписуйтесь, коментуйте, залишайте відгуки та задавайте питання!