Молоко
Важливо зрозуміти, що таке фальсифікат молочної продукції. Сюди можна віднести продукти декількох типів:
- з порушеною технологією виробництва;
- зіпсовані і скислі, але видаються за свіжі;
- виготовлені з додаванням компонентів, не зазначених в складі;
- розбавлені.
У випадку з молоком зазвичай розбавляють водою, додають крохмаль.
Визначити обман можна декількома способами:
- Йод. Хороший засіб, щоб перевірити наявність у молоці крохмалю. Для цього достатньо капнути трохи йоду в молоко, і подивитися на реакцію. Якщо рідина стане синім, крохмаль у складі є. Чисте натуральне молоко просто стане жовтуватим;
- Спирт. Допомагає визначити, розбавляли молоко чи ні. Змішати молоко зі спиртом потрібно в співвідношенні 1 до 2. Працює тест лише на коров’ячому молоці, де є казеїн. Саме реакція цієї речовини зі спиртом і дає відповідь. Якщо через кілька секунд після змішування утворилися пластівці, молоко натуральне. Якщо ж часу пройшло більше, або пластівці взагалі не з’явилися, перед вами навряд чи коров’яче молоко;
- Тепла вода. Спробуйте в рівних пропорціях змішати тепле молоко, а також теплу воду. Якщо компоненти розчинилися, ставши єдиною рідиною, це говорить про разбавленності продукту. А утворення згустку молока на поверхні вказує на хорошу якість.
Більш детально про молочний фальсифікат можете дізнатися зі сторінок нашого сайту.