Як відрізнити справжній сир від підробки: фальсифікація

Як можна розпізнати справжність і оригінальність сиру? Поради щодо вибору якісного товару. Як упаковка, зовнішній вигляд і інші ознаки видають підробку

Тести в умовах домашньої лабораторії

Зараз ціна на смачний і натуральний сир досить висока. Навряд чи комусь захочеться витратити такі гроші на фальсифікат. Якщо вам доріг не тільки кожен рубль, але і власне здоров’я, проведіть кілька простих тестів в домашніх умовах. Так ви зрозумієте, обманюють вас, чи ні.

  • Перевірка на наявність рослинного жиру. Найпростіше зробити це на смак. Якщо після вживання є відчуття масляної плівки на мові, сир додавали пальмова олія. Плюс воно впливає на консистенцію, роблячи масу не зернистою, як годиться, а однорідної;
  • Застосування кислоти. Оскільки в сир часто додають крейду і соду, потрібно цей факт виключити. Для цього достатньо розвести сир у невеликому об’ємі води, і капнути оцет або лимонну кислоту. Дивіться за реакцією. Сода — це луг, а кислота з нею вступає в реакцію. Якщо з’являться бульбашки в склянці, то це фальсифікат. Більше такий сир не купуйте;
  • Використання йоду. Тест дозволяє виявити наявність крохмалю у складі. Крохмаль — це дешеве сировину, що дозволяє значно збільшити обсяги сиру при мінімальних витратах. Вам потрібно ложка з продуктом, куди додається 2-3 краплі спиртового розчину йоду. Дайте кілька хвилин, щоб почалася реакція. Справжній сир ніяк не реагуватиме на йод. Підробка стане синюватою. Тобто проявився крохмаль, вступивши в реакцію з йодом;
  • Тест теплою водою. Ще один варіант перевірки в умовах домашньої лабораторії. Потрібно склянку теплої води. Цей спосіб дозволяє виявити наявність рослинних жирів. Залийте воду в прозорий стакан, додайте ложку сиру, і спробуйте ретельно перемішати. Якщо при охолодженні на поверхні утворюється масляна плівка, в складі є рослинні жири. Плюс хороший сир легко розчиняється, а підробка утворює нерозчинні грудки;
  • Час все покаже. Дійсно ефективний спосіб, щоб ідентифікувати підробку. Від вас буде потрібно лише залишити трохи сиру при кімнатній температурі. Справа в тому, що молочний жир активно вступає в реакцію з киснем. Буквально через 8-10 годин цей сир почне сильно пахнути кислим. Якщо ж грудку через стільки часу пожовтів, покрився скоринкою, то в складі напевно багато пальмової або іншого рослинного масла.

Використовуючи нові знання, вас буде набагато складніше обдурити при купівлі сиру.