Що таке кизил
Перш ніж поговорити про кизил сушений і як відрізнити від підробки, потрібно зрозуміти, про що взагалі йде мова.
Кизилом називають дерева, які можуть виростати до 8 метрів, або чагарники, зустрічаються ще частіше. На них рясно ростуть червоні плоди.
Назва походить з тюркської мови. Слово kyzyl в дослівному перекладі означає червоний.
В Росії в науковому світі кизил правильно називати Дерен. А плоди цієї рослини — це ягоди кизил.
На території Росії в основному кизил росте, а також збирається і обробляється для продажу на території Кавказу і Криму.
Час для збору врожаю — це кінець серпня, а також весь вересень. Способів використання свіжого кизилу досить багато:
- компоти;
- варення;
- джем;
- соуси;
- соки.
Також багато вживають його в чистому сирому вигляді.
Але найчастіше, щоб довше зберегти плоди, а також не втратити основної маси корисних компонентів, які пропадають через термообробки, кизил висушують і в’ялять.
За роки присутності на ринку, кизил завоював популярність. Він користується попитом за рахунок багатого набору вітамінів, корисних речовин, а також доведених лікувальних властивостей.
на Жаль, цим скористалися і шахраї, які почали випускати підроблений кизил.