Як відрізнити справжній сушений кизил від підробки

Дізнайтеся, як визначити оригінал сушеного кизилу, і що робити, якщо купили підробку. Експерт розповість про актуальні ознаки: зовнішній вигляд, упаковку, якість продукції

Привіт! На жаль, підроблені продукти харчування вже давно не рідкість. І скрізь використовується приблизно один і той же принцип. Беруть більш дешеві компоненти, і виготовляють продукцію з них, видаючи за більш якісні аналоги. Але є й інший варіант, коли одна сировина замінюють іншим. За рахунок зовнішньої схожості виходить підробка. Тому сьогодні і говоримо про те, як відрізнити справжній сушений кизил від підробки.

Це популярний вид сухофруктів, який часто використовується в кулінарії. Багато його люблять вживати в чистому вигляді. Оскільки свіжі ягоди досить кислі, то приємніше їсти саме сушений вигляд.

Але виявляється, що замість кизилу можуть продавати зовсім інший продукт, і видавати за сухофрукти. Такий блок як кизил — це ягода, яка має безліч корисних властивостей, а також лікувальних можливостей. Шахраї користуються цим, наживаючись на людей, які просто хочуть смачно оздоровитися.

Що таке кизил

Перш ніж поговорити про кизил сушений і як відрізнити від підробки, потрібно зрозуміти, про що взагалі йде мова.

Кизилом називають дерева, які можуть виростати до 8 метрів, або чагарники, зустрічаються ще частіше. На них рясно ростуть червоні плоди.

Назва походить з тюркської мови. Слово kyzyl в дослівному перекладі означає червоний.

В Росії в науковому світі кизил правильно називати Дерен. А плоди цієї рослини — це ягоди кизил.

На території Росії в основному кизил росте, а також збирається і обробляється для продажу на території Кавказу і Криму.

Час для збору врожаю — це кінець серпня, а також весь вересень. Способів використання свіжого кизилу досить багато:

  • компоти;
  • варення;
  • джем;
  • соуси;
  • соки.

Також багато вживають його в чистому сирому вигляді.

Але найчастіше, щоб довше зберегти плоди, а також не втратити основної маси корисних компонентів, які пропадають через термообробки, кизил висушують і в’ялять.

За роки присутності на ринку, кизил завоював популярність. Він користується попитом за рахунок багатого набору вітамінів, корисних речовин, а також доведених лікувальних властивостей.

на Жаль, цим скористалися і шахраї, які почали випускати підроблений кизил.

Характерні особливості справжніх ягід

Поступово переходимо до такого питання як кизил підробка — як відрізнити, а також на що слід звертати особливу увагу.

Справжній кизил має декілька особливостей:

  • яскравий, виражений червоний колір;
  • форма овалу, або лампочки;
  • один кінець ягоди завжди буде вже іншого;
  • всередині ягоди присутня одна, але велика тверда кісточка;
  • кісточка має овальну форму;
  • у сушених плодах кісточка легко намацується руками;
  • у свіжому кизилі потрібно надкусити ягоду, щоб дістатися до кісточки;
  • смак плодів солодкий, з деяким в’яжучим ефектом, а в міру наближення до кісточці з’являється кислинка;
  • у сушених плодів характерною кислинки практично немає;
  • сушені і в’ялені ягоди свого природного відтінку не змінюють;
  • при сушінні йде волога, і плід зморщується;
  • порівняно зі свіжою ягодою, сушені зменшуються в об’ємі приблизно на 30-40%.

до Речі, тут є один з головних методів перевірки ягід кизил як відрізнити від підробки — яка кісточка всередині.

Запам’ятайте, що в цих ягодах кизил завжди присутній кісточка. Вона велика, має витягнуту овальну форму і тверду структуру.

Якщо ж ви побачили, що сушений кизил кісточки не містить, тоді висновок очевидний. Цей продукт підробка.

Що потрібно знати про підроблений кизилі

Саме час дізнатися, що таке кизил підробка і як відрізнити її від оригінальної продукції.

Підроблений кизил виробляють шляхом в’ялення помідорок черрі.

Так, вам не здалося. Пародію на кизил дійсно роблять на основі маленьких помідорів. На жаль, схожість настільки істотне, що не всі можуть візуально розпізнати цей фальсифікат на тлі справжніх сушених плодів.

Причому в Китаї, на тлі використання черрі як пародій на кизил, почали активно випускати в продаж такі помідори, давши їх назва помідори черрі кизил.

Варіантів назв досить багато. Зазвичай продавці використовують такі найменування:

  • томати черрі (сорт кизил);
  • кизил — в’ялені томати черрі;
  • помідори черрі (кизил);
  • солодкі помідори (кизил).

Фактично вони дають зрозуміти, що продають саме сушені, в’ялені помідори, які зроблені на основі томатів сорту черрі кизил. Хоча насправді офіційно такий сорт не існує, це не більше ніж маркетинговий прийом.

Багато людей, побачив гарну картинку, а також слово кизил в назві товару, не дивлячись його замовляють. Але в підсумку виявляється, що всередині коробки в’ялені помідори. І продавець про це попереджав шляхом використання заплутаного, але відображає суть вмісту назви.

Інше питання, коли під виглядом кизилу обманним шляхом продають помідори. Мабуть, вирощування та виробництво в’ялених помідор, нагадують кизил, обходиться дешевше, ніж збір і обробка самих ягід. Іншого пояснення, чому шахраї активно практикують продаж таких фальсифікатів, просто немає.

Як відрізнити оригінал від підробки

У кожного оригінального продукту, а також товару, який є його фальсифікатом, є свої певні особливості і способи для розпізнавання.

Це стосується не тільки кизилу, але і таких популярних продуктів харчування як:

  • гімалайська сіль;
  • приправа куркума;
  • рис Девзира;
  • шоколад;
  • червона і чорна ікра.

І це лише мала частина того, що зараз виробляють, видаючи дешевий продукт харчування за якісний, а також дорогою.

Зіткнувшись з сушеним кизилом на прилавку магазину, або на ринку, а також запідозривши, що це підробка, просто відштовхуйтеся від декількох ознак фальсифікату.

  • Нудотно-солодкий смак. Коли висушують черрі, вони отримують занадто насичений солодкий смак, чого не повинно бути у справжніх ягодах;
  • Томатне післясмак. Переплутати присмак помідор з чим-небудь досить складно. Тому постарайтеся уважно відчути кожну нотку смаку, взявши одну ягідку для дегустації;
  • Цукристість. Якщо ви жуєте ягоду і відчуваєте, що структура зацукрована, це 100% підробка. Справа в тому, що в процесі сушіння томатів їх вимочують в солодкому сиропі. Це робиться для того, щоб обдурити покупця, а також приховати смак помідорів;
  • Насіння замість кісточки. Мабуть це самий головний, а також характерна ознака підробки. Кизил відноситься до кісточкових плодів. А ось дрібні зерна — це характерна особливість саме помідор, оскільки вони всередині містять маленькі плоскі кістки білого кольору.
    Маленькі кісточки — характерна ознака того, що перед вами помідори, а не кизил

Орієнтуючись на ці характерні ознаки, ви точно зможете визначити, де справжній сушений або в’ялений кизил, а також проста підробка на основі зацукрованих помідорок черрі.

Чому варто купувати справжній кизил

Як мінімум з тієї простої причини, що це дійсно смачно. Як у вигляді сухофруктів, так і в свіжому вигляді.

Сушені і свіжі ягоди кизил зберігають приблизно однакову кількість корисних властивостей. При цьому сушка прибирає частина води та кислоти, що дозволяє вживати їх людям з певними харчовими заборонами.

Якщо ж говорити про корисні властивості, то тут варто виділити такі моменти:

  • нормалізація апетиту;
  • підвищення рівня гемоглобіну;
  • стабілізація обмінних процесів;
  • боротьба з печією;
  • чудовий відхаркувальний ефект;
  • сечогінну дію;
  • заспокоює нервову систему;
  • тонізуючий ефект;
  • антибактеріальний вплив на організм;
  • бореться з запальними процесами;
  • підсилює виділення поту;
  • виведення жовчі.

Люди це добре знають, а тому і активно купують кизил під час сезону його дозрівання, або в сушеному і в’яленому вигляді круглий рік.

Кизил як засіб для лікування захворювань

Сушені плоди, а також в’ялені отримали широке поширення як засіб народної медицини.

Кизил можна використовувати при таких захворюваннях.

  • Застуда, ангіна і скарлатина. Підходить кизил для лікування, а також профілактики. У чому ефект обумовлено наявністю вітаміну С;
  • Харчові отруєння. Сухофрукти і свіжі ягоди виводять з організму токсичні речовини;
  • Цукровий діабет. При систематичному вживанні рівень цукру нормалізується. Але потрібно обов’язково проконсультуватися з фахівцями;
  • Авітаміноз. Характерна проблема серед дітей і дорослих в певні періоди року. Кизил допомагає відновити вітамінний баланс, а також наповнити його корисними речовинами;
  • Шкірні проблеми. Доведено, що ці ягоди допомагають у боротьбі з дерматологічними проблемами. Не тільки за рахунок вживання всередину, але і при використанні ягід як основи для косметичних засобів;
  • Серцево-судинні захворювання. Продукт зміцнює судини, нормалізує тиск, а також підвищує міцність судин мозку.

Хоч ми трохи відійшли від теми підробок, донести цю інформацію було дуже важливо.

Не складно зрозуміти, що зацукровані помідори забезпечити таку ж користь і ефект не здатні.

Любите кизил? Свіжий або сушений, в’ялений? Як часто вживаєте? Траплялися коли-то помідори замість справжніх ягід?

Чекаємо відповідей, а також цікавих історій.

На цьому все. Будемо прощатися. Спасибі за увагу!

Залишайтеся з нами, задавайте питання, пишіть коментарі і розповідайте про проект друзям!