Заміна
Такі підробки створюють за рахунок того, що замість високоякісного сировини додають сорти більш низького рівня. Хоча на упаковці це не вказується.
Заміна чаю може бути декількох видів:
- використання сумішей низької якості замість заявленого високоякісного продукту;
- застосування того ж чаю, але більш низького сорту;
- заміщення продукту спитим чаєм.
В таких випадках перевірку краще проводити за запахом і смаком.
Тут на факт підробки вказує кілька моментів:
- занадто грубий нехарактерний смак;
- слабкий колір;
- непрозорість чаю;
- отримання каламутній рідини;
- нерівні і нерівномірні чаїнки;
- погано скручені листи.
Такі методи дозволяють зрозуміти, чи дійсно перед вами продукт високої якості, або його вміло замінили фальсифікатом.
Використання рослинних компонентів
У випадку з рослинними замінниками застосовують кілька способів виробництва підробок:
- Низькоякісні частини. Це живців, листя, крихта. Перевірку рекомендують проводити візуальним методом. Озброїтеся лінзою. Ретельно перевірте продукт, оцініть якість. За смаком і ароматом визначити підробку досить складно;
- Старий чай. Визначається за смаком, а також запаху. Зверніть увагу на специфічний присмак і аромат, який характерний саме для старого чаю. Колір при цьому буде каламутним, а також темним;
- Суміш з листя вишні, тополі, верби, зніту і пр. Потрібно перевірити за смаком і запахом, а також вивчити листя в замоченому стані. Підробка не буде розкриватися у воді, як натуральний чай.