Привіт! Сьогодні говоримо про буркуновий мед — як відрізнити від підробки.
Це популярний, а також смачний і оригінальний вигляд натуральної солодощі, яку подарували світу бджоли. Багато хто з вас пробували буркуновий мед, і знають, наскільки корисний продукт.
Щоб зрозуміти, де підробка, а де справжній мед, треба вивчити особливості натурального продукту.
Перше знайомство
Мед має далеко не одне унікальне властивість. Лікує простудні захворювання, призначається лікарями, коли проводиться лікування низки патологій і проблем. Травна система прекрасно сприймає цю солодкість, а також дарує відмінні гастрономічні враження.
Але тепер поговоримо про рослину і про мед, який з нього отримують.
Буркун відноситься до бобовим культурам. Є багаторічною травою. Росте на луках і пустирях. У народній медицині доведений лікувальний ефект, який дає квітка. Він загоює рани, бореться з судомами, знімає больовий ефект, а також діє як відхаркувальний засіб.
Аромат буркуну приваблює бджіл. А широке поширення рослини по всьому світу дозволяє активно використовувати його в бджільництві. Бджілки люблять його нектар, а тому із задоволенням їм харчуються і роблять мед.
Лікувальні властивості рослини передаються в повному обсязі і в мед.
Як і будь-який інший мед, має протипоказання у вигляді алергії, індивідуальної непереносимості та ін. Тому слід проконсультуватися з лікарем. Особливо, якщо це дитина.
Характерні особливості
Буркуновий мед вважається лікувальним засобом. Він перевершує багато інших сорти в цьому плані. Але також має відмінні смакові характеристики.
Унікальна особливість — це смак, колір і аромат.
Мед з буркуну відрізняється ароматом ванілі. Він добре відчувається, а тому сплутати з іншим видом солодощі складно.
Продукт буває білий або жовтий. Зміна кольору залежить від бджіл, поточної консистенції продукту, а також зрілості рослини і його підвиди.
Важливо зауважити, що мед швидко кристалізується. Буквально за 1 місяць. З-за цього знайти рідкий мед складно. Він доступний лише на пасіках в період збору врожаю.
Як відрізнити від ріпакової
Покупці можуть переплутати цілющий, унікальний буркуновий мед із звичайним рапсовим. Останній широко поширений. Він більш доступний в ціні, і простіше видобувається. Рівень користі помітно нижче.
З-за зовнішньої схожості ріпаковий мед часто видають за буркуновий. І продають за завищеною ціною. Це справжнє шахрайство.
Розрізнити їх легко. Потрібно понюхати, а також спробувати продукт.
Буркуновий буде приємно пахнути ваніллю. У ріпакової аналога такого аромату немає.
Ще буркун менш солодкий. У нього помірна і приємна слабкість. Ріпаковий мед нудотний. Без разбавки є його складно.
Є простий тест з допомогою води. Потрібно взяти зразки, і розчинити їх у воді. Буркуновий швидко розчиняється в рідкому середовищі. На розчинення ріпакової потрібно більше часу, а також зусиль.
Ще спробуйте залишити мед при кімнатній температурі на добу. Підробка може почати бродити. З натуральним донниковым медом нічого не трапиться. Його консистенція не зміниться.
Можна сказати, що у справжнього донникового меду такі особливості:
- біла або янтарно-жовтий поверхню;
- вловимий аромат ваніліну;
- середня солодкість;
- дрібнозерниста структура.
Якщо це не допомагає визначити підробку, тоді потрібно час. Через місяць після покупки рідкого меду він повинен засахариться. При цьому буркуновий продукт стає білим.
Способи перевірки
Ми вже говорили про підроблений мед в загальних рисах.
Тепер пропонуємо кілька тестів для визначення справжнього донникового меду.
Перевірити його можна з допомогою:
- хліба;
- газети;
- йоду;
- оцтової есенції;
- ляписного олівця;
- запальнички;
- хімічного олівця;
- дроту;
- нашатирного спирту;
- чаю.
Почніть з перевірки смаку, запаху і тягучості.
Унікальність донникового меду в його ванільному ароматі. Також у нього адекватна солодкість. З’ївши ложку продукту, не виникає бажання запити це все літром води.
Тепер окремо про кожен варіант тестування.
Газета
Замість газети можна взяти невеликий шматочок туалетного паперу.
Суть в тому, щоб капнути на газету медом. І залишити на кілька хвилин.
Якщо мед розтікається, а також залишає мокрий слід, то це підробка. А точніше в мед замішані воду.
При натуральному донниковом продукті папір залишається сухою.
Хліб
Тест також спрямований на перевірку наявності води в складі. Так недобросовісні продавці розбавляють продукт, збільшують його обсяг, а також зберігають рідку консистенцію. Нібито мед свіжий. А оскільки буркун кристалізується за місяць, багато хочуть видати свій товар як максимально свіжий.
Потрібен шматочок хліба. Він поміщається в мед на 10 хвилин, а потім вилучається. У натуральному ласощах хліб твердне. В підробці розмокає.
Йод
З допомогою копійчаного меду можна провести наочний тест на наявність домішок у складі.
Тут потрібно розвести мед у воді. Потім додати 1-2 краплі йоду. Якщо рідина стане синьою, то в складі є крохмаль або борошно.
Оцтова есенція
Ще один ефективний, але простий тест на наявність сторонніх домішок. У цьому випадку крейди.
З допомогою крейди дешевого меду, а також сиропным підробкам надають вигляд більш дорогих і елітних сортів. Але розпізнати обман легко.
Треба розвести трохи меду в теплій воді. Потім додати оцтову есенцію. Якщо рідина шипить, то крейду в складі присутня.
Хімічний олівець
Допомагає в перевірці наявності сторонніх рідин.
Для тіста знадобиться олівець, а також аркуш паперу.
З папірця треба розмазати трохи меду. Потім щось написати через цей шар солодощі.
Якщо через кілька секунд з’являється напис, або плями синьо-фіолетового забарвлення, то в ласощах є вода або цукровий сироп.
Ляпісний олівець
Продається в аптеці. Коштує не так дорого. Якщо плануєте купувати мед у великих обсягах, то витратитися на це засіб для тестування варто.
Для тестування потрібен 5 або 10% розчин меду. На 100 мл води беруть 5 або 10 грамів меду відповідно. У розчин занурюється олівець.
Якщо з’являється осад білого забарвлення, то в складі є цукор. Тобто мед розбавляли цукровим сиропом. Або він повністю складається з сиропу з додаванням барвників, крохмалю та інших інгредієнтів.
Дріт
Потрібна дріт з нержавіючої сталі. Довжина не має значення. Потрібно розжарити предмет шляхом нагрівання. Підійде звичайна магазинна запальничка.
Розпечена дріт занурюється в мед, після чого витягується звідти. Якщо липкий мед прилипне, то це відверта підробка.
Натуральний мед не буде чіплятися за розпечений метал. Дріт при цьому залишиться чистою і сухою.
Запальничка
Хороший спосіб перевірити справжнє якість донникового меду. Його можна акуратно підпалити, і подивитися на реакцію.
Якісний продукт не горить.
Підробки змінюють колір, активно плавляться, а також виділяють при цьому хімічний неприємний запах або аромат карамелі. В останньому випадку в складі є цукор.
Нашатирний спирт
Потрібно зайти в аптеку і купити пляшечку з нашатирним спиртом.
Мед розбавляється водою. Пропорції повинні бути 1: 2.
В розчин додається нашатирний спирт. 3-4 крапель буде достатньо. Компоненти перемішуються.
Якщо рідина стане бурим, то в складі є крохмальна патока.
Підводимо підсумки
З-за лікувальних властивостей, а також унікального смаку і аромату, буркуновий мед часто підробляють. Немає нічого складного, щоб виготовити цукровий сироп, додати крейда, борошно або крохмаль. А потім підсипати трохи ваніліну, або ванільного цукру. Це простий рецепт підробки.
Але розпізнати обман легко. Є багато тестів і рішень, які допоможуть вивести шахраїв на чисту воду.
Навіть якщо хочете купити маленьку баночку, перевіряйте продукт перед покупкою. Якщо продавець не дає можливості провести жоден з тестів, йому є що приховувати. Напевно його мед підроблений, або розбавлений. Вирушайте до іншого продавця.
Мед потрібно правильно, в обмеженій кількості, а також забезпечувати правильне зберігання.
Підробка може і не завдасть шкоди. Але користі точно не буде. Даремно витратите гроші.
Пробували буркуновий мед? Як вам смак і аромат продукту? Доводилося стикатися з підробками? Що допомогло виявити обман?
Відповідайте на питання, а також розповідайте історії з життя.
На цьому все, а тому будемо прощатися. Спасибі за увагу!
Підпишіться, залиште відгук, поставте питання і розкажіть про проект друзям!