Привіт, друзі! На жаль, ряд підробок стали звичним явищем для вітчизняного ринку. Зараз нікого не дивує наявність на прилавках вершкового масла, яке таким не є. Під гарними назвами ховаються маргарини та спреди. Звідси виникає логічне питання — як відрізнити вершкове масло від підробки.
Кожен виробник запевняє, що його складу продукту кращий. Використовуються тільки натуральні, а також корисні і необхідні організму людини компоненти.
Що там насправді, велика загадка. Факт лише в тому, що нічого спільного з натуральним вершковим продуктом у пародій немає.
Навіщо потрібно вершкове масло
Перед тим як відрізнити справжнє вершкове масло від підробки, буде правильно відповісти на питання користі і значущості натурального продукту для людини.
Якщо говорити про справжнє вершкове масло, то в складі продукції є корисні вітаміни, мінерали, а також мікроелементи.
Фахівці в області здоров’я і правильного харчування відзначають, що 20 грамів цього продукту кожен день позитивно впливають на:
- стан шкіри;
- волосся;
- нервову систему;
- ендокринну систему;
- зір;
- концентрацію;
- травну систему та ін
Ето реальна і доведена користь.
А ось підробка вершкового масла нічого подібного дати не може. Більш того, фальсифікат несе в собі шкоду, небезпеку для здоров’я. Це джерело шкідливого холестерину, канцерогенів, небезпечних рослинних жирів та ін
Якщо і використовувати в харчуванні вершкове масло, то тільки натуральний продукт. Так, коштує дорого, ціна висока. Але легко пояснюється технологією виробництва.
Характерні ознаки підробок
Тепер до питання про те, як відрізнити натуральне вершкове масло від підробки.
Є кілька перевірених, а також доведених методів ідентифікації обману.
Ці ж рекомендації допоможуть зрозуміти, що був куплений якісний продукт, виготовлений з натуральних інгредієнтів.
Дивимося на назву
З-за особливостей закону, фальсифікат масла вершкового не може називатися просто маслом. Тому виробники вигадують всілякі назви.
Якщо на упаковці не можете відшукати слово «масло», від цієї покупки краще відмовитися.
Це вже 100% фальсифікат.
Що з складом
Основна відмінність натурального масла від фальсифікату криється в складі.
У випадку з натурпродуктом все просто. Є корова. Вона дає молоко. З жирного молока виходять вершки, а вже вершки перебивають в масло. Всі. Це ланцюжок виготовлення, яка не підлягає ніяким змінам.
Бо в цьому продукті не буде рослинних жирів та інших дивних добавок. Правильний склад включає виключно вершки і молоко.
Якщо є додаткові компоненти, це вже пародія.
Зверніть увагу на колір і текстуру
Якщо вивчити склад не можете, оскільки продається на вагу, погляньте на колір.
Коли продукція біла, або яскраво-жовта, це вказує на підробку.
Якщо продукт зроблений влітку, тоді відтінок буде жовтуватим. Але не насичено-жовтим. Натуральна продукція з зимового масла бліда. Це обумовлена тим, що в кормах в цей період недостатньо каротину. Звідси і колір.
При використанні рослинних жирів природний колір виходить білим. Оскільки це явна ознака підробки, виробники додають каротин та інші барвники. Включаючи штучні добавки.
З-за таких обманів, коли наявність барвника у складі не вказується, доводиться звертати увагу і на інші ознаки.
Ще натуральні вершкові масла тверді. При розгортанні упаковки не буде залишатися на матеріалі, а також прилипати до ножу при нарізуванні. Поверхня буде гладенькою та рівною.
Зріз і консистенція
Якщо вже купили продукт, або купуєте на вагу, попросіть відрізати шматочок. Тепер дивіться, яким вийшов зріз.
При якісному виробництві з натуральних компонентів на зрізі не з’явиться тріщин, а також пустот і яких-то вкраплень.
Що стосується консистенції, то справжня продукція легко намазується на хліб. Якщо під ножем починається процес кришення, то в складі є вода, рослинні жири. Найімовірніше це маргарин.
Взагалі температура плавлення молочного жиру становить близько 30-32 градусів Цельсія. Якщо помістити натуральне масло в морозильну камеру, воно перетвориться практично в камінь. Перш ніж вдасться легко нанести на хліб, доведеться дочекатися розморожування мінімум протягом 30 хвилин.
Зовсім інакше поводиться спред. Включення до складу рослинного жиру впливає на консистенцію. У морозильній камері не твердне. Можна дістати з морозилки, і вже буквально через 10 хвилин спокійно намажется на хліб.
Ходить багато суперечок щодо того, має натуральне масло кришитися чи ні.
Тут потрібно сказати наступне. Якщо технологія виробництва або зберігання порушена, то в складі буде накопичуватися вода. Заморожування веде до того, що масло кришиться. Тобто це погана ознака, що вказує на порушення у виготовленні або зберіганні товару.
Як ціна впливає на якість
Ще одна відмінність натурального вершкового масла від фальсифікату. Це вартість.
Натуральна продукція за визначенням дешевої бути не може.
Щоб знизити собівартість виробництва, у склад додають рослинний жир.
Порівняйте ціни в магазині на мало, спред і маргарин. Відчуйте різницю.
Якщо вам намагаються продати нібито масло за ціною, більше нагадує вартість маргарину, відмовтеся. Це підробка.
Терміни зберігання
Вивчіть умови зберігання, які зазначаються на упаковці.
Натуральний продукт зберігається недовго. Взагалі за правилами зберігання здійснюється в морозильній камері. Це збільшує термін придатності.
У звичайному холодильнику терміни в кілька разів менше.
Чим більше виробник вказує термін зберігання, тим більше консервантів і рослинних добавок у складі. Це погана ознака.
Для наочності, вагове масло, виготовлене лише з молока з вершків, може зберігатися лише 10 днів.
Домашня лабораторія
Тепер до практичним способам як відрізнити підроблену вершкове масло від натурального.
Попередні методи багато в чому допомагають при покупці. Орієнтуватися потрібно на зовнішній вигляд, упаковку, інформацію від виробника.
Але також є способи в домашніх умовах перевірити, наскільки продукція виявилася якісною.
- Тест теплою водою. У склянку або миску наберіть теплу воду. Помістіть туди ложку перевіряється продукту. Якщо це суміш молока і вершків, то компоненти в теплій воді повністю розчиняться. При наявності рослинних жирів утворюється нерозчинний згусток. Плюс на дні утворюється осад;
- Сковорода допомога. Потрібен ще один шматочок масла. Киньте на розігріту сковорідку. Якщо все зі складом добре, то процес плавлення буде рівномірним. З’явиться біла плівка, а також характерний приємний вершковий аромат. Нагрівання спреду веде до появи прозорої рідини. Запах не дуже приємний. Але за рахунок ароматизаторів може нагадувати даний масло з вершків;
- Застосування марганцівки. Простий, але наочний тест на якість. Потрібно зробити розчин марганцівки. Потім додати туди трохи олії. Якщо рідина буде світлішати, це добра ознака. При попаданні рослинного жиру ніяких змін не відбувається;
- Тест часом. Елементарна перевірка, але вимагає часу. Дістаньте продукцію з морозилки або холодильника. Залиште при умовах кімнатної температури. У контрафакту будуть з’являтися краплі вологи на поверхні;
- Перевірка заморожуванням. Також хороший спосіб. Потрібно помістити брикет на 3-4 години в морозильну камеру. При замерзанні вершкове масло різатися не буде. Воно почне відколюватися шматками. Якщо це суміш на основі пальмового, рослинного жиру, то навіть заморозки легко намазати хліб;
- Горілка в допомогу. Також можна взяти ємність, налити туди горілку, а потім додати масло. Виявляє барвники. Якщо горілка почне жовтіти, то в складі є барвники. При незмінному кольорі в руках натуральний якісний продукт.
Провівши 1-2 таких тесту, можна сміливо стверджувати, що купили підробку, або ж продукт високої якості.
Підводимо підсумки
Перевіркою автентичності вершкового масла краще зайнятися в магазині або на ринку.
Не варто витрачати гроші, ризикувати, щоб вдома упевнитися в своїх здогадах, або їх спростувати.
на Жаль, кількість контрафактної продукції, причому навіть у сфері продуктів харчування, стрімко зростає. Складно довіряти навіть перевіреним брендам. Їх активно копіюють і пародіюють.
Зможете відрізнити натуральне масло від підробки? Які ще способи знаєте? Що ні разу не підводила під час перевірки на справжність?
Чекаємо ваших відповідей.
На цьому поки все. Будемо прощатися. Спасибі за увагу!
Підпишіться, залиште коментар, поставте питання і розкажіть про проект друзям!