Привіт, друзі! Ще з дитинства всі знають, що сир є неймовірно корисним, а також цінним для здоров’я людини продуктом харчування. На жаль, цією аксіомою користуються шахраї, які заробляють на бажанні людей правильно харчуватися. Вони виготовляють підробки, змушуючи думати, що це натуральний сир.
Щоб не стати жертвою шахраїв, розповімо про те, що таке фальсифікація сиру, якою вона буває, а також як відрізнити справжній сир від підробки.
Існують різні методи оцінки якості та перевірки натуральності цього кисломолочного продукту.
Навіщо перевіряти сир
Перед тим як відрізнити сир від підробки, варто сказати кілька важливих слів.
Сир є національним і традиційним слов’янським продуктом. Попит на нього можна пояснити не лише кулінарними вподобаннями, але також і більш ніж доступною вартістю в порівнянні з маслом або сиром.
До складу сиру входять легкозасвоювані білки, мінімум вуглеводів, кальцій, фосфор, різні вітаміни, мікроелементи, а також корисні ферменти.
Сир широко використовується для лікувального і спортивного харчування, при складанні дитячого меню та ін. Тому недобросовісні виробники зацікавлені в тому, щоб створювати фальсифікат, де в кращому випадку використовується сухе молоко низької якості. Такий продукт затребуваний, а тому його будуть активно купувати.
Не розбираючись в особливостях підробок і натурального продукту, людина легко витрачає гроші, думаючи при цьому, що купив собі здоровий і корисний сніданок. Але в кращому випадку користі не буде ніякої. У гіршому, виникнуть проблеми з ШКТ, виявиться алергія та інші неприємності, аж до сильного харчового отруєння.
В плані фальсифікату сир займає другу позицію після підробленого вершкового масла, а також знаходиться поруч з контрафактним сиром.
Найчастіше в сир додають крохмаль, рослинні жири, а також крейда і соду. Все це дозволяє здешевити виробництво, надати привабливий товарний вигляд, а також приховати несвіжість продукту.
Сир проти сирного продукту
Для багатьох покупців сирний продукт є чимось новим, а також незвіданим. Але помилково вважати, що сирні продукти це завжди погано.
Така різновид кисломолочної продукції існує офіційно, а також має власний ГОСТ.
Але все ж в плані корисності і необхідності для організму людини, сирний продукт значно поступається натуральному сиру.
Останній, згідно з Гостом, виготовляється на основі молочної сировини шляхом сквашування білка. Процес відбувається 2 методами. Це кислотний і кислотно-сичужний.
У першому випадку в молоко додають бактеріальну закваску. А в другому закваску замінюють на хлористий кальцій і сичужний фермент.
Натуральний сир виготовляють на основі молока, сухого молока, а також знежиреного молока і натуральних вершків. Продукт ж роблять з молока і немолочних компонентів. Замість вершкового масла до складу включають замінник молочного жиру.
Якісним і корисним сирний продукт буде за умови, що він виготовлений за Дсту, збагачений вітамінами, має низький вміст жирів, а також достатню кількість корисної білки. Проблема в тому, що знайти таку продукцію дуже складно.
Головний ворог натурального сиру і правильного сирного продукту — це пальмова олія. Основний замінник молочного жиру. Його додавання не регулюється державою. Тому невідомо, скільки, а також в якій кількості пальмова олія присутній у сирному продукті.
Перевірка якості і натуральності
Тепер до питання про те, як відрізнити сир від підробки.
Бувалі покупці можуть оцінити якість товару безпосередньо в магазині, або при виборі на ринку.
Якщо ви берете сир в упаковці, але не знаєте, як відрізнити підроблений сир, погляньте на такі моменти:
- Кількість молочнокислих бактерій. Хорошим показником вважається не нижче 1х10″6 КУО на 1 грам;
- Склад. Підроблений сир не буде включати характерні для натурального товару компоненти. У пріоритеті упаковки, де вказані лише молочні продукти, а також закваска. Якщо побачите у складі пепсин і хлористий кальцій, не переживайте. Для натурального сиру це характерні компоненти;
- Термін зберігання. Розуміючи, з чого роблять підроблений сир, тут можна сміливо говорити про тривалому зберіганні протягом декількох тижнів. Натуральний продукт розрахований зазвичай не більше ніж на 3-5 діб. Самий якісний зберігається до 36 годин.
Якщо ви купуєте на ринку, і вас цікавить фальсифікація сиру та методи її виявлення, тоді дивіться на такі моменти. Це колір, вологість, запах, а також смак.
Термін зберігання невеликий. Якщо більше 3 днів, то тут мова йде про сирному продукті.
Ознаки підробки
Існує кілька способів того, як відрізнити натуральний сир від підробки.
на Жаль, не завжди можна вірити виробникові. Як на упаковці, так і на вагу.
Навіть якщо ви купуєте кисломолочку у доброї бабусі, яка говорить, що це ніяка не фальсифікація сирних продуктів, а зроблений своїми руками товар, перевірити все одно варто.
Якщо не знаєте, як визначити справжній сир від підробки, дивіться на наступні ознаки:
- фальсифікат має білий колір, в той час як справжній сир відрізняється бежевим або кремовим відтінком;
- натурпродукт обов’язково має кислуватий присмак, але не дуже виражений;
- якщо сир продається в упаковці, обов’язково будуть присутні допоміжні компоненти у складі, не всі з яких корисні;
- натуральний сир завжди зернистий, а підробки однорідні і рідкувате;
- запах присутній кислинка, але аромат молочний і натуральний;
- сирні маси злегка вершкові по запаху, але кислинка відсутня.
Тепер ви знаєте, як визначити підроблений сир від цього, спираючись на його смак, запах і склад.
Вважається, що найкращим місцем для покупки якісного кисломолочного продукту є продовольчий ринок. Так, у супермаркетах домашній сир не продають.
Але і на ринку слід бути уважними. Продавців дуже багато, і не завжди їм вдається розпродати весь товар. Щоб не викидати його, вони вдаються до різних хитрощів.
Одні штучно збільшують обсяги, інші приховують ознаки вже початківця киснути сиру, а також використовують інші маніпуляції.
Тести в умовах домашньої лабораторії
Зараз ціна на смачний і натуральний сир досить висока. Навряд чи комусь захочеться витратити такі гроші на фальсифікат. Якщо вам доріг не тільки кожен рубль, але і власне здоров’я, проведіть кілька простих тестів в домашніх умовах. Так ви зрозумієте, обманюють вас, чи ні.
- Перевірка на наявність рослинного жиру. Найпростіше зробити це на смак. Якщо після вживання є відчуття масляної плівки на мові, сир додавали пальмова олія. Плюс воно впливає на консистенцію, роблячи масу не зернистою, як годиться, а однорідної;
- Застосування кислоти. Оскільки в сир часто додають крейду і соду, потрібно цей факт виключити. Для цього достатньо розвести сир у невеликому об’ємі води, і капнути оцет або лимонну кислоту. Дивіться за реакцією. Сода — це луг, а кислота з нею вступає в реакцію. Якщо з’являться бульбашки в склянці, то це фальсифікат. Більше такий сир не купуйте;
- Використання йоду. Тест дозволяє виявити наявність крохмалю у складі. Крохмаль — це дешеве сировину, що дозволяє значно збільшити обсяги сиру при мінімальних витратах. Вам потрібно ложка з продуктом, куди додається 2-3 краплі спиртового розчину йоду. Дайте кілька хвилин, щоб почалася реакція. Справжній сир ніяк не реагуватиме на йод. Підробка стане синюватою. Тобто проявився крохмаль, вступивши в реакцію з йодом;
- Тест теплою водою. Ще один варіант перевірки в умовах домашньої лабораторії. Потрібно склянку теплої води. Цей спосіб дозволяє виявити наявність рослинних жирів. Залийте воду в прозорий стакан, додайте ложку сиру, і спробуйте ретельно перемішати. Якщо при охолодженні на поверхні утворюється масляна плівка, в складі є рослинні жири. Плюс хороший сир легко розчиняється, а підробка утворює нерозчинні грудки;
- Час все покаже. Дійсно ефективний спосіб, щоб ідентифікувати підробку. Від вас буде потрібно лише залишити трохи сиру при кімнатній температурі. Справа в тому, що молочний жир активно вступає в реакцію з киснем. Буквально через 8-10 годин цей сир почне сильно пахнути кислим. Якщо ж грудку через стільки часу пожовтів, покрився скоринкою, то в складі напевно багато пальмової або іншого рослинного масла.
Використовуючи нові знання, вас буде набагато складніше обдурити при купівлі сиру.
Підводимо підсумки
Усі ці поради потрібні для того, щоб убезпечити себе і свою сім’ю від шкоди, який здатний нанести звичайний сир.
особливо слід бути уважним до якості і свіжості в теплий період. Влітку і навесні термін зберігання кисломолочних продуктів мінімальний.
Намагайтеся купувати лише у перевірених місцях, де є мінімальний ризик зіткнутися з підробками. І краще обзаведіться власним молочником. У нього просто не буде причин вас обманювати. Завжди лише найсвіжіший сир, сметана, а також інші смаколики, зроблені на основі молока.
Ви любите сир? Як часто його їсте? Купуєте на ринку чи в магазинах? Як перевіряєте якість?
Чекаємо відповідей, а також цікавих історій з особистого досвіду.
На цьому все, а тому будемо прощатися. Спасибі за увагу!
Підпишіться, залиште коментар, поставте питання і розкажіть про проект друзям!