Здрастуйте, шановні читачі! Користь меду переоцінити складно. І особливо, якщо це мед з молочком бджолиної матки. На жаль, не все те, що продається під такою назвою, є справжнім продуктом.
Бо сьогодні говоримо про мед з маточним молочком — як відрізнити підробку.
Для початку потрібно зрозуміти, що це за молочко, і чому такий цінний продукт, а також корисний.
це таке
Перш ніж перейти до питання про підробки, варто поглянути на натуральний матковий мед.
Мед з молочком вважається унікальним продуктом, одержуваним у результаті життєдіяльності бджіл. Це вишукане ласощі, а також лікарський засіб.
Виходить із суміші меду різних сортів і маточного молочка. Це речовина, яка виробляє бджолина матка для живлення своїх личинок.
Зовні виглядає як біляста в’язка субстанція. Колір варіюється від жовтуватого до ніжно-кремового. Це обумовлено тим, що в склад включають в основному світлі види меду, а також білий колір надає саме молочко.
Ще причина білого кольору у використанні вже кристалізованого меду. Його механічно перемішують, що дає ефект кремовості.
Хоча до складу входить мед і молоко, процентна частка останнього мінімальна. Пропорція становить 1 до 100. На 1 кілограм меду йде всього 10 грам молочка.
Важливо додати його відразу, мінімізуючи контакт молочка з повітрям і сонячним промінням. Інакше втрачається користь.
Молочко можна додавати в свіжий мед. Через біологічно активних речовин виникає реакція, і всі корисні властивості втрачаються.
Продукт цікавий. Здатний вилікувати не одне захворювання. Якщо спіткала хвороба, то маточне молочко можуть призначити разом з перевіреними промисловими лікарськими препаратами.
Важливо додати, що маточне молочко продають і у вигляді капсул. З нього витягують всю вологу, пресують, і отримують таблетки.
Ціна 1 грама цього молочка матки становить близько 1500 рублів.
Види підробок
Тепер треба зрозуміти, який мед з маточним молочком підробка.
Найпростіше уникнути фальшивки шляхом купівлі на перевіреній пассике. У чистому вигляді молочко зберігає корисні властивості близько 15 хвилин. З-за цього його розбавляють.
Висока цінність, а також вартість такого продукту призвела до появи підробок.
Самі пародії на маточне молочко бувають декількох видів.
Молочко в свіжому вигляді не підробляють. Це неможливо. У чистому вигляді поїсти продукт можна в процесі відкачування меду.
- Заморожене молочко. Під виглядом натурального продукту продають штучні маси желеподібної консистенції. Буває білого або кремового кольору. Причому підробки імітують не тільки кольору, але також запах і смак з кислинкою;
- Адсорбированное ласощі. Йде процес видалення вологи. Адсорбент визначає зовнішній вигляд. Це допомагає шахраям;
- Консервоване в меді. Найпопулярніший вид підробки. В мед додають барвник, а також загусник. Ще часто збивають сироп з цукру з добавками в міксері;
- Лиофилизированное молочко. Це 100% натуральний продукт, який використовується в медицині. Підробляється вкрай рідко. Причина проста. Товар не сильно затребуваний у широкому колу клієнтів.
Унікальна властивість, а також особлива умова отримання продукту є причиною високої вартості.
Але користь меду з молочком приваблює людей. З-за цього недобросовісні виробники продають підробки під виглядом оригіналу.
Як відрізнити підробку
Є кілька способів, які допоможуть виявити фальсифікат.
Ще існують прості, але ефективні експерименти. Домашні тести дадуть потрібні відповіді.
Вартість
Як відомо, маточне молочко — секрет із слинних залоз годують бджіл. Біла суміш виділяється в спеціальні маточники. Кількість молока значно менше, ніж меду.
Збирати натурпродукт складно. Його потрібно захищати від сонця і повітря. Тому дотримуються особливої технології.
Багато молочка зібрати неможливо. Ще складність в тому, що невеликі порції розподілені по окремих клітинок. Все це зумовлює високу вартість. За 1 грам вимагають мінімум 1500 рублів.
Якщо пропонують дешевий варіант, який відрізняється від цієї суми, то це підробка.
Якщо говорити про мед з молочком, то тут ціна починається від 3500 рублів за 100 грам. Дешевше продають в основному фальсифікат. У деяких фейках немає ні молока, ні натурального меду. А тільки цукровий сироп, а також барвники, харчові добавки та ін
Упаковка
Мед з додаванням бджолиного молочка — це дорогий продукт. Тому у великих тарах ніколи не продають.
Виробники надають упаковці привабливий зовнішній вигляд. Це потрібно, щоб покупці звертали увагу. Якщо це субстанція з пластикових відрах і з наклейками рівня друку на домашньому принтері, то це підробка.
Є виняток. Це продаж на спеціальних ярмарках меду.
На деяких банках є захисна пломба. Захищає від злому, а також підміни вмісту ємності.
Колір
За рахунок додавання маточного молочка, а також механічного перемішування, мед стає світліше.
Але якщо склад абсолютно білий, це ознака підробки.
Натуральний продукт жовтуватий, кремовий, або з золотистим відтінком.
Ще дивіться на наявність дрібних повітряних бульбашок. З’являються з-за ретельного механічного перемішування. Відсутність пухирів говорить про підробку.
Смак і запах
З-за молочка запах меду трохи приглушається. Але повинен залишатися аромат, характерний для сорту бджолиного ласощі.
Присмак навіть від невеликої кількості молока змінюється. З’являється легка гірчинка, а також кислинка. Солодкість і терпкість частково йдуть. Є тривалий післясмак.
Домашня лабораторія
Як і за аналогією зі звичайним підробленими медом, а також фальсифікатом донникового меду, фальсифікат маточного продукту можна визначити шляхом простих експериментів. Вони проводяться в домашніх умовах.
- Розчинення у воді. Якщо це справжні ласощі, то осаду або жирної плівки у воді не буде. На смак напій виходить гіркуватим або солодко-кислим;
- Крапля йоду. Потрібно нанести трохи йоду на товар. В оригінальному продукті крохмаль не використовується. Тому 2-3 краплі йоду не дадуть ніякого ефекту. Якщо виникне реакція, і склад стане синім, то це фальшивка;
- Розпечений ніж. Вістрі може стати чорним, а також з’явиться характерний запах паленого цукру. Це говорить про наявність у складі цукрового сиропу;
- Тест хлібом. Солодкість потрібно нанести на окраєць хліба. Через кілька хвилин дивіться на результат. Якщо хліб розмокнув, то це фейк. Натурпродукт залишає хліб сухим;
- Аркуш паперу. Як і у випадку з хлібом, матковий мед потрібно нанести на папір або серветку. Якісне ласощі веде себе як віск. Не розтікається, а також не зволожує папір. Фальсифікат тече і вбирається;
- Оцет. За допомогою оцту можна визначити наявність крейди у складі. В оцет додається трохи меду. Якщо починається пузирування, то це підробка;
- Відкритий вогонь. При тестуванні оригінального маточного меду нічого не станеться. Ніяк на вогонь складу реагувати не буде. Підробки горять, змінюють колір, а також виділяють густий дим, сморід і шиплять.
Краще провести не один, а відразу декілька тестів. Універсальних способів перевірки немає. Варто тестувати в комплексі.
у підсумку
Маточне молочко — це дорогоцінний продукт життєдіяльності бджіл. Має високу цінність. Завдяки йому виростають нові бджоли, які збирають мед.
Поєднання меду з молочком дає відмінний ефект в плані смаку, а також користі. Це справжні ласощі. Делікатес серед солодощів. Не дарма рекомендують вживати при різних захворюваннях.
Але попит і цінність призвели до появи підробок. Ідентифікувати їх можна. Але потрібно проявити уважність, а також задіяти кілька простих способів перевірки на натуральність.
Краще це робити до покупки. Віддавати величезні гроші, а потім дізнаватися, що це цукровий сироп з барвником і згущувачем, не найкраща перспектива.
Пробували матковий мед? Як він на смак і аромат? Відчули користь? Чи є різниця з звичайним медом? У чому вона проявляється?
Чекаємо відповідей.
На цьому все. Будемо прощатися. Спасибі за увагу!
Підписуйтесь, коментуйте, а також задавайте питання і розповідайте друзям про проект!