Пиво або пивний напій
У більшості випадків підробка пива — це продаж пивного напою. Тобто виробник не може використовувати солод, сусло і бродіння. Виробництво засноване на більш дешевих, а також простих процесах. Досягається потрібний смак і аромат штучним шляхом. Фортеця регулюється додаванням спирту. Так і з створенням необхідного кольору проблем немає. Барвники синтетичного і натурального походження у величезному асортименті.
Щоб розуміти, як відрізнити пиво від підробки, потрібно розібратися із самою суттю цього алкогольного напою.
У Федеральному законі No171 у пункті 13.1 кажуть, що пиво — це алкогольна продукція, в якій етиловий спирт утворюється в результаті бродіння пивного сусла. При цьому виробництво здійснюється з використанням пивоварного солоду, хмелю, а також хмелепродуктов, води, пивних дріжджів.
При цьому закон не передбачає додавання в цей напій етилового спирту, а також будь-яких смакових і ароматичних добавок.
Допускається частково замінити пивоварний солод на зерно або продукти його переробки, а також використовувати цукровмісні компоненти. Але важливо при цьому, щоб загальна маса таких добавок не перевищувала 20% маси замінного солоду. А цукровмісні компоненти не перевищували 2% від того ж компонента.
Згідно з нормативними документами, натуральне, тобто справжнє пиво, може складатися тільки з:
- питної води;
- пивоварного солоду;
- хмелю;
- хмелепродуктов;
- цукрового піску;
- цукровмісних компонентів;
- нескладних зернопродуктів (не більше 20%);
- пивних дріжджів.
Так, багато компонентів, що використовуються при виробництві, але не входять до затвердженого переліку, не несуть в собі жодної шкоди, а також небезпеки для споживача. Але такий продукт не можна називати справжнім пивом. Це пивний напій.
Якщо на етикетці вказано поняття пиво, а не пивний напій, тоді це фальсифікат. Тобто підроблене пиво.
Є ще нелегальний алкоголь. Це продукція, яка завозиться з інших країн, або проводиться без відповідних дозволів, ліцензій, а також інших обов’язкових документів.