Як відрізнити справжній узбецький казан від підробки

Покрокове керівництво по вибору оригіналу узбецького казана. Як розрізнити між цією продукцією і фальсифікатом розповість експерт. Недоліки підробленої продукції

Привіт! Смак і якість приготовленої їжі залежить від продуктів, а також від використовуваної посуду. Вона повинна бути високого рівня виконання, на основі безпечних матеріалів. На жаль, не завжди це вдається досягти. Багато в чому з-за фальсифікатів на ринку. Сьогодні говоримо про те, як відрізнити узбецький казан від підробки, а також розповімо про афганський казан.

Хоча в обох випадках використовується таке поняття як казан, конструктивно вироби різні.

Така посуд, в основі якої лежить чавунний сплав, дозволяє готувати смачне, насичене і корисне блюдо. Звичайно ж, готування повинне здійснюватися виключно в справжніх виробах.

Підробки небезпечним тим, що їх роблять з низькоякісних матеріалів. У результаті частки цих матеріалів потрапляють в організм людини. Це веде до отруєнь, а також іншим неприємним і небезпечним наслідків.

Єдиний засіб захиститися — це дізнатися, як відрізнити узбецький казан від підробки. Але для справедливості розглянемо окремо 2 варіанти конструкцій.

Узбецький казан

Його також називають наманганским казаном. Вважається кращим інструментом для приготування такої їжі як плов, булгур, м’ясо, а також картоплю і так далі.

Перш ніж розповісти про те, як відрізнити казан з Намангана від підробки, потрібно вникнути в його суть.

Цю кухонне начиння з’явилася в Узбекистані більше 100 років тому. Вперше її зробили в місті Наманган. Звідси ще одна назва узбецького казана.

Робили вручну, використовуючи чистий чавун. Це додало посуді унікальні кулінарні властивості. Виглядає як класичний, звичний всім нам казан напівкруглої форми. Часто комплектується кришкою. Має велику товщину, а також солідні розміри. Плюс в тому, що їжа готується рівномірно. Чавунна стінка не дозволяє пригорати.

До сильних сторін оригінальних узбецьких казанів відносять:

  • відмінний матеріал (чавун) для приготування здорової їжі;
  • термін служби складає десятиліття при правильному догляді;
  • щільні і товсті стінки дозволяють рівномірно нагріватися, а також розподіляти тепло;
  • великий вибір за обсягом виробів.

Мінусом можна вважати велику вагу. Чавун важкий, а тому не кожна плита витримає таку масу.

особливий Догляд, але його не варто називати недоліком.

Алюмінієві аналоги мають більше недоліків, але менше переваг. Хоч і виглядають красиво.

Як відрізнити підробку

Тепер до питання про те, як відрізнити справжній казан від підробки, що імітують оригінальний виріб з Намангана.

  • Матеріал. Справжні казани виготовлені з високоякісного чавуну. Якщо пропонують вироби з алюмінію або міді, то висновок однозначний. Це не є оригінальною продукцією;
  • Вага. Визначити, це чавунний казан чи ні, можна просто по вазі вироби. Конструкція повинна бути важкою. Навіть якщо це посуд невеликого обсягу. Замінники з алюмінію та інших матеріалів більш легкі. Їх можуть покривати складами, які лише імітують чавун;
  • Покриття. Якщо виріб підозріло легке, то придивіться до поверхні. Можливо, це просто пофарбований металевий, або алюмінієвий казан. Місцями можуть бути відколи, а також тріщини фарби;
  • Нерівності. Шахраї намагаються надати товару ідеальний зовнішній вигляд. Тому на багатьох підробки поверхні ідеально рівні, а також гладкі. Це помилка. Справжній узбецький казан повинен мати нерівності. Це характерна особливість чавуну. Хоча і відверті напливи і дефекти не допускаються;
  • Ручне виробництво. Справжній узбецький казан роблять точно вручну. З-за цього вироби однакового обсягу можуть відрізнятися між собою по товщині, висоті, а також іншими параметрами;
  • Товщина стінок. Вона повинна варіюватися від 5 до 12 мм. Якщо бачите меншу товщину, то такий казан брати не варто;
  • Документи. Не завадить і документальне підтвердження оригінального походження товару. Тому попросіть у продавця відповідні сертифікати, паспорт виробів, а також інші обов’язкові папери.

Випробовувати казан на практиці, щоб зрозуміти, підробка це чи ні, не варто.

Це потенційно небезпечно для здоров’я.

Афганський казан

Тепер на черзі афганський казан — підробка і як відрізнити від оригіналу.

Подібні вироби з’явилися на російському ринку порівняно недавно. Але швидко завоювали популярність.

А де попит, так і шахраї. Вирішивши урвати свою частку прибутку, фальсифікатори почали випускати пародії на афганські казани.

Тому буде корисно дізнатися, що це взагалі таке і як можна відрізнити оригінал від підробки.

Що це таке

Якщо узбецький казан — це велика чавунна чаша, виконана у вигляді півкола, що закривається, звичайною кришкою, афганський казан істотно відрізняється від побратима з Узбекистану.

В такому посуді можна мучити страви, а також швидко їх готувати. За лічені хвилини найжорсткіше м’ясо стає неймовірно ніжним. Розпадається на волокна

Фактично афганський казан є знайомої багатьом скороваркой. Тільки характеризується круглої і обтічної форми. Плюс відрізняється товстими стінками і кришкою, якщо порівнювати зі звичайною скороваркой.

Конструкція передбачає наявність спеціального клапана, через який випускається зайвий пар. На кришці є ручка, гвинт, а також притискна планка. Все це робить афганський казан максимально схожим на скороварку.

можна Використовувати на відкритому вогні, а також на індукційних плитах. Для плит з індукцією передбачається спеціальний адаптер, який повинен йти в комплектації.

Справжній афганський казан має наступну комплектацію:

  • казан;
  • кришка;
  • коромисло;
  • ручка;
  • клапани;
  • інструкція;
  • гарантійний талон.

Інструкція при цьому повинна бути виконана з високоякісної лощеною папери. А гарантійний період становить 24 місяці.

Як відрізнити підробку

Зрозуміти, що афганський казан підробка, можна за декількома характерними ознаками.

Тому постараємося розповісти про них більш докладно. Завдяки цьому казан підробка не опиниться у ваших руках.

  • Країна-виробник. Якщо шукайте оригінал, то купуйте продукцію виключно з Афганістану. Зараз можна зустріти безліч варіацій, а також імітацій, які випущені в інших країнах. Це можуть бути як Таджикистан і Узбекистан, так і Китай, і інші східні країни. Уважно вивчіть всі написи в супровідних документах;
  • Упаковка. Продаються оригінальні вироби тільки у фірмових коробках, а також в поліетиленовому пакеті всередині. Комплектуючі повинні розташовуватися окремо. Якщо вам пропонують казан без коробки, тоді краще відмовитися від такої покупки;
  • Комплектація. Раніше було сказано, що входить в комплект оригінальної посуди з Афганістану. Потрібно вивчити самі компоненти, їх кількість. Якщо чогось не вистачає, то варіанти два. Перший — це підроблена посуд, і шахраї не врахували повний набір комплектуючий. Другий варіант — казан можливо оригінальний, але продавець отримав комплектуючі, щоб продати їх окремо. В обох випадках отоварюватися в такому магазині не варто;
  • Зовнішній вигляд. Підробки зазвичай виглядають тьмяно. Відсутній характерний блиск. Виріб не здається новим. Так бути не повинно;
  • Інструкція. Оскільки це оригінальний казан, що поставляється з Афганістану до Росії, повинна бути детальна і грамотно складена інструкція на російській мові. Якщо інструкції російською немає, або переклад кривий, неправильний, а також з помилками, це фальсифікат;
  • Клапани. Повинні легко вставлятися в кришку. Шурупи для клапанів доступні лише в застарілих моделях;
  • Силіконові кільця. У підробках часто можна побачити зазори при установці кілець. В оригінальних виробах кільця повинні щільно прилягати до поверхні.

Відштовхуючись від цих рекомендацій, можна в підсумку зрозуміти, підробка перед вами, або ж справжній афганський казан.

Підводимо підсумки

Подібна посуд отримала широке поширення, а також завоювала величезну популярність в Росії і країнах СНД за останній час.

На відміну від тефлонових сковорідок, чавунні казани, виготовлені фахівцями з Узбекистану та Афганістану, забезпечують максимальну безпеку при приготуванні їжі. Це не шкодить здоров’ю. Їжа виходить насиченим, ароматною і дуже смачною.

Це більш ніж вагомі аргументи, щоб і собі придбати подібну посуд для готування.

Але будьте уважними, оскільки ринок почали заповнювати низькоякісні підробки.

Також пам’ятайте, що цей посуд вимагає правильної попередньої підготовки перед першим застосуванням. Зазвичай відповідні рекомендації прописує виробник в інструкціях. Так що на цей момент теж зверніть увагу.

Користувалися коли-небудь афганським або узбецьким казаном? Які улюблені страви в них? Наскільки це краще звичайних сковорідок і казанків? Відчули різницю в смаку страв?

Чекаємо відповідей, а також ваших історій та вражень.

На цьому поки все. Спасибі за увагу!

Підпишіться, залиште коментар, поставте питання і розкажіть про проект друзям!